2024. április 26., péntek

Meglesték idén is a füleseket

Bagolylesen Topolyán

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület minden évben bagolylesre hívja az érdeklődőket. Így volt ez idén is, december 24-én a város központjában nyílt erre lehetőség. Topolya az egyik legnagyobb telelőhelye az erdei fülesbaglyoknak Vajdaságban. Az Arcus bagolylesén pedig minden évben lehetőség nyílik rá, hogy távcsővel, szinte testközelből nézhessék meg az érdeklődők az éjszakai ragadozókat.

Sihelnik József, a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület madártani szekciójának a vezetője elmondta, hogy idén is több tíz érdeklődő szemlélte a baglyokat, többségében gyerekek.

A fülesbagoly az ember közelségét jól tűri, a városi alvófákon sokszor alig fejmagasságban bóbiskolnak nap közben. Vajdaságban Topolyán és Nagykikindán figyelhetőek meg nagyobb számban a telelőhelyeiken a városban, tartományunkban rendszeres fészkelő, de télire északabbról is érkeznek egyedek. Topolya központjában több mint harminc éve telelnek a megfigyelések szerint. Az éjjeli ragadozó madár kedvelt hálófája a nyír és a fenyőfélék. Nevével ellentétben nem erdőben, inkább városok és falvak nyugalmasabb részein található meg nagyobb számban. 2019-ben nem kevesebb, mint 192 egyedet számoltak meg a város központjában, a fákon bóbiskoltak nap közben. Idén mintegy hetvenen lehetnek, de Sihelnik szerint számuk más fajokéhoz hasonlóan ciklikusan változik, általában 200 és 50 között.

Sihelnik kifejtette, hogy a mezei pocok a bagolyfaj legjelentősebb zsákmányállata. Topolya környékén ez a leggyakoribb és legnagyobb tömegben megtalálható rágcsálófaj. A baglyok pedig azért is hasznosak, mert a pockok képezik fő táplálékukat. Decemberben rendszeresen távcsöves bagolylesre invitálják az érdeklődőket. A madarak telelőhelye közelében pedig kétnyelvű oktatótáblákat is kihelyeztek. Az egyesület tagjai kiemelten fontosnak tartják e fokozottan védett bagolyfaj telelőhelyeinek megőrzését, illetve a madarak bemutatását a lakosság számára, ezért szervezik meg minden évben a távcsöves megfigyelésüket. n