2024. április 26., péntek

Hangszeravató az éjféli misén

Több év után ismét éjféli misét celebrálnak a topolyai nagytemplomban. Szakály József címzetes prépost, a Sarlós Boldogasszony-templom plébánosa elmondta, hogy ez mindig különleges alkalom, és a magyar néphagyományban is számos dolog fűződik hozzá: misztériumjátékok, különleges énekek, betlehemes játék. Felhívta a figyelmet egy jelenségre, miszerint a világban a 24-e és a 25-e összekeveredik. Sok helyen már mindenszentek után megjelenik a karácsonyi díszítés, miközben valójában az adventi időszak a várakozásról szól, és karácsony december 25-én van.

A népi hagyományokat a plébános szerint azért is jó ismerni, mert rengeteg kapaszkodó van bennük. A magyar hagyomány karácsony böjtjének nevezi Ádám és Éva napját, december 24-ét. Karácsony böjtjének viszont nincs estéje, mert aznap már szenteste van. Ez egy különleges nap, és az azt követő éjszaka is különleges. A magyar hagyomány ezt mindig a családokhoz köti. A magyarságra jellemző az éjféli miséhez való ragaszkodás, de kitért rá, hogy ortodox többségű országban élünk, és az ortodox hívők számára is természetes és elmaradhatatlan az éjféli mise. Sajnos a közelmúltban ez kicsit háttérbe szorult, de szeretné, ha ismét ráéreznének az emberek annak az „ízére”, hogy milyen különleges is ez az éjszaka – tette hozzá a plébános. Azt követően Topolyán reggel fél nyolckor a kistemplomban lesz megtartva a pásztorok miséje, amelynek szintén jellegzetes szövege van. A karácsonyi ünnepi nagymise pedig a nagytemplomban lesz kilenc órától.

Ft. Szakály József elmondta, hogy Vizin Kornél orgonaművész közreműködésével a topolyai nagytemplom új, elektromos orgonával gazdagodott, amely felváltja a régi harmóniumot. Az új hangszert az éjféli misén szólaltatják meg. Valójában nem a felbecsülhetetlen értékű, 1907-ben megépített Angster orgona pótlására szánják, hanem csak addig használják majd, amíg annak felújítását nem sikerül megvalósítani. A harmóniumot pedig a téli kápolnában fogják használni, melyet éppen meszelnek, és a jövő héttől már a helyi közösség anyagi támogatásának köszönhetően hideg napokon, amikor kevesebben vannak a hívők, ott tartják a miséket. A téli kápolnában a plébános elmondása szerint méltó helyet találtak annak a Szent József-szobornak is, mely korábban a kerényi templomból került ide, és egészen különleges ábrázolásról van szó. A kis Jézust és édesapját ugyanis nem a megszokott módon, a karjában csecsemőt tartó szentként ábrázolja, hanem a gondoskodó édesapa a kezét fogja a fiúcskának.