2024. április 26., péntek

Hagyományainkról a leendő pedagógusoknak

A népi játékokról tartott foglalkozást Cseszák Balázs a szabadkai tanítóképzőben

A Hagyományok Háza vajdasági hálózatának munkatársa, Cseszák Balázs Terülj, terülj, asztalkám címmel népijáték-oktatató foglalkozást tartott kedden a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

A Hagyományok Háza vajdasági kirendeltségének székhelye a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben van. A tanítóképző karral kialakult együttműködés célja az, hogy főleg az óvodapedagógus szakon, de a tanítóképző szakon is a hallgatók megismerkedjenek a népi hagyományokkal. Most a népi gyerekjátékokra fókuszálnak, ami azt eredményezi, hogy a leendő óvodapedagógusoknak később, a munkájuk során rengeteg lehetőségük lesz hasznosítani a most tanultakat. A Hagyományok Háza vajdasági részlegének munkatársai havi gyakorisággal ellátogatnak majd a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra, és megpróbálják a hallgatókat népi gyerekjátékra, kézművességre és néptáncra is valamilyen szinten megtanítani. 

Cseszák Balázs kiemelte:

– Ma a mozgásos körjátékokat, illetve vonulós játékokat játszottunk, énekeltünk. Az első alkalommal mondókáztunk, kiszámolóztunk és abból is egy kis ismétlést csináltunk, hiszen az ilyen kiszámolók, kisorsolók mindig szerencsés megoldásnak bizonyulnak, hiszen legtöbb játékhoz ki kell választani valakit, aki a kör közepén vagy elsőnek vagy utolsónak fog beszállni vagy kiszállni. Ezekben a vonulós játékokban az a jó, hogy mindenki egyenrangú a játékban, mindenki énekel és nem szükségeltetik hozzá nagy játéktudás, ugyanis lehet egymást utánozni is. Ennek a műhelynek az a célja, hogy a jövőbeni óvónőkkel megismertessük a gyerekjátékokat, illetve a Hagyományok Háza hálózat vajdaság képzéseit próbáljuk népszerűsíteni, azokat a foglalkozásokat, amikkel az óvodákat, iskolákat járjuk. Igyekszünk a leendő, illetve a már végzett, tapasztalt óvónőknek is bemutatni a népi játékokat – nyilatkozta Cseszák Balázs.