2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szerbiában is kimutatták az omikront

A szakértők szerint az általános óvintézkedések ez ellen a variáns ellen is hatékonyak

Néhány nappal, illetve órával azt követően, hogy több egészségügyi szakértő, valamint állami tisztségviselő is kijelentette, hogy a koronavírus omikron variánsa feltehetőleg Szerbiában is jelen van, csak eddig nem sikerült kimutatni az elvégzett koronavírustesztekből, Tanja Jovanović virológus csütörtökön megerősítette, hogy az országban is jelen van a variáns. A B92 hírportál összeállítása szerint Jovanović azt mondta, hogy a variánst egy Botswanából Szerbiába beutazó személy szervezetéből mutatták ki. Nyilatkozatának értelmében a személy beutazási PCR-tesztje negatív volt, ám a későbbi tesztelés alkalmával kimutatták szervezetéből a vírust, majd megállapították, hogy annak omikron variánsáról van szó.
Az elmúlt napokban a hazai szakértők, külföldi kutatásokra hivatkozva, arra hívták fel a figyelmet, hogy az általános óvintézkedések, mint amilyen a védőmaszk viselése, vagy a fizikai távolság betartása, az új vírusvariáns ellen is hatékonyak, ami pedig a védőoltást illeti, az emlékeztető oltás érdemben növeli ennek, az omikronnal szemben egyébként csökkenő hatékonyságát.
Valamivel korábban a nap folyamán az SZRTV-nek nyilatkozva Aleksandra Pavlović, a Dr. Dragiša Mišović Klinikai-kórházi Központ egészségügyi igazgatója kifejtette: „Az egészségügyi rendszerben dolgozók rettegnek az omikrontól. Nem lesz jó vége annak, hogy az országban szinte sehol nem tartják be a korlátozásokat, illetve a szabályszegőket senki nem bünteti. Lehet, hogy ez a variáns valóban enyhébb tüneteket okoz, ám jóval gyorsabban terjed, mint a korábbi variánsok, vagyis az egészségügyi rendszer leterheltségének a növekedése szinte elkerülhetetlen."

1177 új fertőzött – 30 elhunyt
A hivatalos jelentés értelmében a szerda és a csütörtök között eltelt egy napban 14.291 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1177 eredménye volt pozitív (8,2 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 30 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 12.518 a járvány kezdete óta. A kórházakban országszerte 2181 Covid-pácienst gyógykezelnek, 104-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 215 új fertőzést jegyeztek, ebből 45-öt Újvidéken.