2024. április 26., péntek

Élő és vibráló

Dosztojevszkij-mű az Újvidéki Színház színpadán – Bemutató január 12-én

Lázasan folynak Az idióta próbái az Újvidéki Színházban. A produkció bemutatóját a közönség Andrej Cvetanovszki szkopjei, fiatal vendégművész rendezésében láthatja 2022. január 12-én. Az idióta című regény az orosz Fjodor Dosztojevszkij tollából 1868–69-ben jelent meg először, magyarul elsősorban A félkegyelmű címen ismerhetjük.

Miért került ez a Dosztojevszkij-mű éppen most az Újvidéki Színház repertoárjára? – érdeklődtünk Lénárd Róberttől, az Újvidéki Színház művészeti vezetőjétől és dramaturgjától, számos kiváló produkció rendezőjétől.

– A tapasztalat azt mutatja, hogy jól állnak nekünk az orosz klasszikusok... Na de komolyra fordítva a szót, A félkegyelmű, vagy ahogy a mi átdolgozásunkban eredeti címén szerepel, Az idióta sokrétű nagyregény, amely egyszerre koncentrál egy szerelmi négyszögre és egy képmutató, rettenetesen terhelt társadalomra, mindezt az orosz irodalom egyik legkülönösebb személyiségének, Miskin hercegnek a szemével nézve. Élő és vibráló anyag ez –Dosztojevszkijen egyébként sem igazán fognak az évek, a politikai és filozófiai gondolatainál már csak az emberismerete időtállóbb. Úgy szoktam mondani, hogy ezek a nagy művek azért elővehetők, mert nem sok minden változott a megírásuk óta ‒ az ember ugyanaz, így az általa létrehozott társadalmi viszonyok is ugyanazok. Menthetetlenek vagyunk. Ez a menthetetlenség pedig mindig okot ad arra, hogy erről megemlékezzünk.

Hogyan készült Dosztojevszkij regényéből szövegkönyv? Kik vettek részt ebben az összetett munkában?

– Tartalmas folyamat hozta létre és nem is az enyém a fő érdem. Ilyenkor az ember a rendező csapásvonalát veszi figyelembe, az ő olvasatát próbáljuk meg közvetíteni. Több korábbi adaptációt végignéztünk, elemeztük a struktúráikat, hogy mennyire ügyesen oldottak meg irodalmi helyzeteket színpadon, ezzel párhuzamosan pedig lényegében újraolvastuk a regényt, átvettük a számunkra fontos mondatokat és helyzeteket. A munka ezen szakaszában hárman ültünk a Művészklub asztalainál: Andrej Cvetanovszki, jómagam és a főszerepet játszó Pongó Gábor ‒ egész egyszerűen azért, mert egy ennyire a címszerepen múló előadás esetén a színész óhatatlanul is adaptációs alkotótárssá lép elő. Pongónak remek ajánlatai voltak, egy monológját pedig maga állította össze. A folytatás már a többi színész bevonásával történt, ők is hozzászóltak, kértek egy-egy mondatot a regényből, mert úgy érezték, szükségük van rá. Szép összmunkának nevezném, ami adaptáció örvén történt.

Miért nehéz, kihívás e regény színpadra alkalmazása?

– Az én regénypéldányom vagy 700 oldal, aprón szedett betűkkel, de egy ilyen könyvre nyilván nem az ívek száma miatt mondjuk azt, hogy „nagy mű”. Ezen a 700 oldalon minden van: novellabetétek, száz oldalakra nyúló vargabetűk, amelyek azonban szervesülnek a történet egészével és rém fontosnak tűnnek, amikor az ember olvassa őket. Mit lehet kezdeni ezekkel a vargabetűkkel? Mit lehet kezdeni a tengernyi mellékszereplővel? Mit lehet kezdeni az olyan helyzetekkel, mint az utolsó előtti fejezet utolsó bekezdése, amelyet a világirodalom egyik legnagyobbjának tartok, ám színpadi megvalósításra teljességgel alkalmatlan? Mit lehet kezdeni Dosztojevszkij sokszor ráérősen lépegető, hol meg thrillerként vágtázó narratívájával? Hatalmas falat ez a regény és nagyon nehéz vele, hiszen egyszerre romantikus történet, bűnregény, filozófiai traktátus, kordokumentum, teológiai vitairat; sorolhatnám.

Milyen szereposztásban kerül bemutatásra Az idióta? Kik az alkotógárda tagjai?

‒ A rendezést Andrej Cvetanovszki jegyzi, legközelebbi munkatársai pedig Szergej Szvetozarev díszlettervező, Blagoj Micevszki jelmeztervező és Dimitar Andonovszki zeneszerző, a kórusjelenetek mozgásáért pedig Jovana Rakić a felelős. A címszerepben Pongó Gábort láthatjuk. Fontos szerepeket játszanak még Crnkovity Gabriella, Ozsvár Róbert, László Judit, Krizsán Szilvia, Német Attila, Ferenc Ágota, Gombos Dániel, Banka Lívia, Giricz Attila, Szalai Bence, Kőrösi István, Huszta Dániel, Magyar Attila és Faragó Edit. Lényeges megemlíteni, hogy ebben az előadásban lépnek színpadra így együtt először az Újvidéki Színház friss ösztöndíjasai, a Művészeti Akadémia hallgatói: Dudás Dániel, Dupák Fanni, Horváth Blanka, László Roland és Tóth Dániel, kiegészülve Szabó Reginával.