2024. április 26., péntek

Turistákat vonzó folyópart

Még több tartalommal bővülhet a Tisza-parti sétány Zentán

Zenta község önkormányzata folyamatosan dolgozik a Tisza-part, illetve a Tisza folyó rendezési tervének kidolgozásán, és ha a tervek zöld utat kapnak, akár már a következő év második felében, de legkésőbb két év múlva teljesen új kinézetben pompázhat Zenta jellegzetes látványossága.

Sztantity Szebasztián, Zenta község tanácsának gazdasággal és idegenforgalommal megbízott tagja elmondta, hogy rendszeresen tárgyalnak a Tiszát használó egyesületekkel, így például a horgászegyesülettel, a Tisza Mentőcsapattal, a Tiszavirág Kajakklubbal, emellett a lehetséges befektetőkkel is. A megbeszélések egészen januárig folynak, ezt követően pedig közvitára bocsátják a tervezetet, és mindenki elmondhatja ezzel kapcsolatban a véleményét, valamint a képviselő-testület is dönt róla.

– A tervezet lényege, hogy az építkezési körzeten belül fogjuk szabályozni azt, hogy a Tisza bácskai oldalán milyen objektumokat létesíthetnek. Ez azt is jelenti, hogy a már ott lévő uszályok törvényesítését is el kell végezni, illetve új tartalmakat is kiépítünk, amelyekre jelen pillanatban nincs lehetőség – magyarázta Sztantity.
A csónakokat és a magánkézben lévő kisebb hajókat jelenleg a Tiszavirág uszály melletti kikötőben „parkolják” a tulajdonosok, a szóban forgó, egykori pompás hajó azonban már nem a legjobb állapotban van, ezért egy másik kikötési lehetőséget biztosítanának a hajótulajdonosoknak. A Tiszavirágot persze mindenképp szeretnék megtartani, hiszen Zenta identitásának megőrzéséhez nagyban hozzájárul. Ezért, a terv szerint, a bácskai oldalon lévő strandtól északra egy kikötőt szeretnének létrehozni, ahova az említett csónakok és hajók mellett a nemzetközi utasszállító hajók (turistahajók) is kiköthetnének.

A strandtól északra egy kikötő lesz majd

A strandtól északra egy kikötő lesz majd

– Magyarországon, a Tiszán járnak ilyen turistahajók, és azt szeretnénk elérni, hogy ez a hajó egészen Zentáig lejöjjön – mondta a tanácstag.
A hídtól lefelé, egészen a malomig egy hosszabb szakaszt a horgászok számára jelölnének ki, a malomtól a Tiszavirág kikötőig pedig a magánszemélyeknek biztosítanának lehetőséget mólók elhelyezésére. Emellett a már most is ipari kikötőként működő részt továbbra is erre a célra irányozzák elő.

– A Tisza-parti községek közül egyedül Óbecse legalizálta így a folyó menti objektumok elhelyezését. Mi leszünk a következők. Reméljük, így végre el tudjuk kezdeni a Tisza melletti területek tartalmakkal való feltöltését, hiszen a közelmúltban elvégzett, hétéves stratégiára vonatkozó felmérésben az emberek nagy része azt kérte, hogy foglalkozzunk a Tiszával többet, akár mint folyóval, akár mint lehetőséggel, turisztikai szempontból is. Mi igyekszünk ennek megfelelően több tartalmat vinni a folyóhoz már 2022-től – nyilatkozta Sztantity.