2024. április 26., péntek

Megvalósultak a kitűzött célok

Sikeres első félévet zárnak a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában

A vége felé közeledik az idei tanév első része, a tanintézményekben ilyenkor összegezik az elmúlt félév eredményeit, eseményeit. A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában Pozsár Csaba igazgatót az első félév eredményeiről és az aktualitásokról kérdeztük. Elmondta, hogy az elmúlt, igencsak bizonytalan időszakot követően a tanév első részében nem voltak megszakítások, és a járványügyi előírásokat betartva a diákok az iskolában tanulhattak.

– Az oktatás teljesen normális keretek között, 45 perces órákkal zajlott, így a teljes tananyagot sikerült átvenni, és megvalósítani a tanév első részében előirányzott terveket. Sem a diákoknál, sem pedig a tanároknál nem jegyeztünk nagyobb hiányzásokat, mindannyian itt voltak. Az elmúlt hónapokban igen sok aktivitást jegyeztünk, a diákok több versenyen is részt vettek, egy sikeres jótékonysági est is mögöttünk van, több szervezet tartott nálunk különböző előadásokat stb. December 22-én lesz a harmadikosok és a negyedikesek közös koncertje, amelyet az iskoláskor előtti csoport számára készítettek. Másnap, december 23-án alkalmi műsor keretében iskolánk fennállásának 167. évfordulójára emlékezünk, amit egyébként december 18-án tartunk, de mivel ez szombati napra esik, így az ünnepséget pár nappal későbbre halasztottuk. Kiemelném, hogy iskolánk az országban a legrégebbi intézmények közé tartozik – mondta Pozsár Csaba. Hozzátette, a kulturális műsor mellett az iskolanap keretében kiállítás is lesz, amelyen a szülők és az érdeklődők a diákok munkát láthatják, és ahova az intézmény munkáját támogatókat is szeretettel várják.

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola épülete (Paraczky László felvétele)

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola épülete (Paraczky László felvétele)

Az igazgató elmondta azt is, hogy az intézményben jelenleg 470 diák tanul, közülük 90-en magyar osztályba járnak. Hangsúlyozta, hogy a diákok teljesítménye nem romlott, az átlageredmény az előző évekhez hasonlóan alakul.

– Azt mindenképpen kiemelném, hogy ősztől áttértünk a gázfűtésre, így sokkal környezetkímélőbb, ugyanakkor energiahatékonyabb rendszerről beszélhetünk, ami annyit jelent, hogy sokkal melegebb van az iskolában, mint korábban. A fűtés most lényegesen olcsóbb, így ez a beruházás gyorsan megtérül majd. A másik, igen jelentős beruházás, ami által többéves probléma megoldása vált lehetővé, az, hogy az épület régi szárnya új tetőt és szigetelést kap, ezzel egyidejűleg pedig mindenhol megteremtjük a megfelelő körülményeket a további zökkenőmentes oktatáshoz.

Pozsár Csaba végezetül elmondta, hogy különböző adományokból az elmúlt hónapokban sikerült még két számítógépet és két okostáblát beszerezni, így most minden tanteremben biztosítva van a digitális oktatási forma.