2024. április 26., péntek

Terjed a fény

Újvidékre is megérkezett a betlehemi békeláng

A láng önmagában nem elég a békéhez, a jelképhez szükség van az emberi akaratra is – hangsúlyozták a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tagjai a központi lángátadó ünnepségén, amelyet csütörtök este tartottak meg Újvidéken.

A ferences rendházban dr. Harmath Károly atya köszöntötte a híveket, és Orosz Attila bácskai esperes szólt az egybegyűltekhez. A szertartást követően számos környékbeli cserkészcsapat is továbbvitte a lángot a saját templomaikba, szervezeteikbe. A tartományi székvárosban az Európa Kollégiumnak és a VaMaDiSznak is elvitték a béke jelképét a cserkészek.

Az újvidéki központi ünnepség misével kezdődött, amelyet Harmath Károly atya celebrált. A betlehemi lángot a fél hatkor kezdődő ökumenikus ájtatosságon vitték be a templomba. Az oltár elé helyezték, hogy bárki hazavihesse családjának.

A világot járó lángot nem gyújtják újra, ha elalszik. Ilyenkor egy olyan helyre kell elmenni, ahol még ég a Betlehemből hozott láng.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

Van a világhálón egy térkép, amelyen megtalálhatóak azok a helyszínek és időpontok, ahol átvehető a betlehemi láng – mesélték a vajdasági cserkészek, akik szigorúan őrzik azt a lángot, amelyet vasárnap vettek át Budapesten, a Magyar Szentek templomában.

Ide a Magyar Cserkésszövetségek Fórumának küldöttsége hozta a lángot a hegyeshalmi határátkelőhelyről, ahova az osztrák cserkészek jóvoltából érkezett a béke jelképe.

A vajdasági cserkészek már több települést is bejártak azóta, hogy a láng kedden megérkezett országunkba. Ahogyan arról már beszámoltunk, Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanácshoz, a Hét Nap szerkesztőségébe, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központba, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba vitték el a lángot, de a hagyomány ápolása óta először ellátogattak a Városházára is.

A cserkészmozgalom egyébként 1989 óta élteti a betlehemi békeláng világot járó hagyományát, amelynek újkori története Ausztriában kezdődött 1986-ban. A lángról a XI. századból találtak először feljegyzéseket, amikor is II. Orbán pápa felhívására Firenzéből fiatal lovagok csoportja Jeruzsálembe ment, hogy meghozza a reményt jelképező békelángot a város lakosainak.