2024. április 26., péntek

Működik a téli szolgálat

Nem volt fennakadás a közlekedésben a topolyai község területén – A Komgrad közvállalatban 45 tonna só, valamint 50 tonna zúzott kő áll rendelkezésre

Ezekben a napokban már volt dolga a Komgrad Közvállalat téli szolgálatának. Marina Klobušicki, a Komgrad Közvállalat sajtófelelőse elmondta, hogy az ügyeletet már november 1-jétől bevezették a korábban elkészített munkaterv alapján. Elmondta, hogy sokáig kedvező volt az időjárás, és ebben az évben december 9-én kellett első alkalommal beavatkozni. Ezen a napon már összesen 150 kilogramm ipari sót és 3,5 tonna apró kavicsot használtak el az utak csúszásmentessé tételére. December 12-én pedig a Pannónia, Karađorđevo, Gunaras, valamint Pobeda és Kavilló felé vezető utak karbantartására is szükség mutatkozott. Összesen 3,5 tonna ipari sót és zúzott követ használtak fel. A hét többi napján is szükség volt az utak csúszásmentessé tételére. Hétfőn, december 13-án 5 tonna sót és 5 tonna zúzott követ használtak fel. Kedden, a piaci napon a Piac Közvállalat bejáratát is sózták. Szintén ipari só felhasználásával tették biztonságosabbá a gyalogosan a közlekedők számára. Az ökokút néven ismert közkút környékét is sózták, erre a célra 50 kilogrammnyi ipari sót használtak fel.

Marina Klobušicki azt is elmondta, hogy a topolyai helyi közösséggel megkötött szerződés alapján a meredekebb utcákban is biztonságosabbá teszik a közlekedést a gyalogosok és a gépjárműforgalom számára is, ha arra szükség mutatkozik.
A Komgrad Közvállalat felelőssége november 1-jétől április elejéig ügyelet keretében az utak és az adott utcák téli karbantartása. A közvállalat a téli szolgálatra akciótervet állít össze, amelyben fontossági sorrend szerint osztja fel az utakat és az utcákat, meghatározva a munka menetét és a reagálási időt is. A terv mintegy 120 kilométer hosszúságú úthálózatot tartalmaz. Ezt a távot még azon utcák hosszával növelik, melyek lejtősek, és veszélyt jelentenének a közlekedésben lefagyás esetén. A téli szolgálatban természetesen a meghatározott leosztásban a Vojput is részt vesz.

A munkagépek technikai előírásainak az ellenőrzése, valamint sózók vásárlása, illetve a zúzott kő és só vásárlása megtörtént, 45 tonna só, valamint 50 tonna zúzott kő állt raktáron az idény kezdetére. A dolgozók munkarendje a téli szolgálat keretében szintén elkészült, így a készenlét folyamatos, és szükség szerint a tervvel előirányzott munkarenddel összhangban lépéseket tesz. A város erre a célra mintegy 3 millió dinárt irányozott elő a községi költségvetésből.