2024. április 26., péntek

A nehéz időkben is haladnak előre

Új fertőtlenítőgépet és szervert kapott a szenttamási egészségház

A szenttamási Dr. Đorđe Bastić Egészségház sürgősségi osztálya pár hónappal ezelőtt új mentőkocsit kapott, ezekben a napokban pedig üzembe helyezték az új sterilizálógépet, valamint a számítógépes központban a legmodernebb szervert. Erről, továbbá a koronavírus elleni küzdelemről és egyéb fontos témáról beszélgettek ma az önkormányzat képviselői és az egészségügyi intézmény vezetősége.

Dr. Vlastimir Kladar, az egészségház igazgatója elmondta, az idei év minden tekintetben a legnehezebbek közé sorolható, hiszen a vírusjárvány közepette több gonddal is szembesülniük kellett, de szerencsére mindegyiket sikerült áthidalni.

– A járványhelyzet igazi gazdasági következményei minden eddiginél sokkal jobban érintették az intézményt, ennek ellenére – az itt dolgozók áldozatvállalásának, professzionális hozzáállásának és a megfeszített munkatempónak köszönhetően – a nehezén túl vagyunk. A helyzet szeptemberben tetőzött, és egészen november végéig tartott, miután a mišeluki Covid-kórház üzembe helyezésével megszűnt az egészségügyi ellátás összeomlásának veszélye. Ezt azért fontos kiemelni, mert időközben igen sok orvos egyszerűen elment, legtöbben a Dél-bácskai körzetből és Újvidékről. A páciensek nem érezték a belső nehézségeket, amelyekkel szembesültünk – magyarázta az egészségház igazgatója. A beruházásokról elmondta, az új röntgenfelszerelés, a sterilizálógép és a számítógépes szerver összesen 14 millió dinárba került, 7,5 millió dinárt az önkormányzat, további 800 ezer dinárt pedig a támogatók biztosítottak. A tervekről szólva kiemelte, a váróterem megnagyobbítása mellett minél hamarabb szeretnék befejezni a gyermekosztályon folyó munkálatokat, így teljes kapacitással tudják fogadni a pácienseket.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere elmondta, az intézmény sikeresen átvészelte a legnehezebb időszakot, a járványügyi helyzet mindannyiunk számára ismeretes, a vírus még mindig jelen van, sok problémát okoz, és senkinek nem könnyű ilyen feltételek mellett dolgozni.

– Örülök annak, hogy a fertőzöttek száma községünkben csökkenőben van, és hogy az emberek megértették: az oltás az egyetlen lehetőség, ami kivezet bennünket a krízisből – fogalmazott a szenttamási polgármester. Szavai szerint a szenttamási egészségház, attól függetlenül, hogy a kisebb intézmények közé tartozik, nem csupán egészségügyi alapellátást nyújt, hanem annál sokkal többet, emiatt pedig továbbra is szükség van az olyan feltételek biztosítására, amelyek szavatolják a páciensek folyamatos fogadását és ellátását. Hangsúlyozta, függetlenül attól, hogy már tartományi irányítás alatt áll, az önkormányzat kész továbbra is támogatni az egészségház működését.