2024. április 26., péntek

Örökzöldek a Tejpiacon

Vágott, földlabdás vagy gallycsokros

Kizöldült a szabadkai Tejpiac. A fenyőfaárusok a hét elején érkeztek a városba, hogy portékájukat felkínálják a szabadkai és környékbeli vásárlóknak a közelgő ünnepekre.
A kofák ezúttal is Zlatarról, Zlatiborból és Taráról hozták a kisebb-nagyobb fákat, melyeket a piacot övező útfelületre, a parkolóba, a kapualjakba, illetve a Dositej Obradović iskola udvarába állítottak fel.
A díszíteni való örökzöldek közül most is van vágott és földlabdás a kínálatban, a szerényebbek pedig ezúttal is vehetnek ágakat vagy ágakból összeállított fenyőcsokrokat. Az árusok lapunk kérdésére elmondták, hogy a vágott fa 1000 dinártól indul és méterenként fajtától függően 1000–1500 dinárba kerül.
– Nem feltétlenül csak a magasságot nézzük egy fa árának megszabásánál, hisz lehet egy fenyő magas, de ha ritka az ágazata nem kérhetünk el túl sokat érte. A legmagasabbak olyan három méter magasak, melyeknek darabja 5000–8000 dinárba is kerülhet fajtától függően – sorolta az egyik eladó, akinél a szerb luc, a jegenyefenyő vagy az ezüstfenyő közül választhatnak a vásárlók.


A gyökeres fenyő ára a vágottéhoz hasonlóan alakul és változatlan a tavalyihoz képest. A nagyobb gallyak darabja 100 dinár, de vásárolhatunk kisebb, csomóba kötött ágacskákat is, melyek ugyanennyibe kerülnek.
Az eladók elmondták, inkább az idősebbek vásárolnak csak ágakat, vagy a kisebb méretű fenyő mellett teszik le a voksukat. A fiatal házasok és a kisgyermekes családok a nagyobb örökzöldet veszik meg.
– Egyelőre kicsi a kereslet, de a hétvégén több érdeklődőre számítunk. Érdemes mihamarabb kijönni, amíg nagyobb a kínálat. Igény szerint talppal adjuk el a fákat, aki pedig szeretné, annak be is csomagoljuk, hogy könnyebb legyen autóval elszállítani – részletezték az árusok.
Míg egyes kofák lapunknak elmondták, hogy a tavalyi áron kínálják a fákat, mások azonban 20 százalékkal drágábban adják az ünnepek leghangsúlyosabb dekorációs kellékét, mert a piaci bérleti díj is megnövekedett.
– Idén 40 ezer dinárba kerül egy akkora területnek a bérlése, ami körülbelül négy gépjármű parkolóhelyének felel meg. Nekem kétszer ekkora területre volt szükségem, ezért kétszeres bérleti díjat fizetek. Nem vagyok túl elégedett a közvállalat szolgáltatásával, mert este senki sem felügyeli a bérbe bocsájtott területet és magam söprögetek, holott ezt nekik kellene megoldaniuk – mondta lapunknak az egyik árus.