2024. április 26., péntek

Vigyázzunk a környezetünkre!

Minden hulladéknak a városi szeméttelepen a helye

Szabadka Város területén több illegális szemétlerakó található, amelyek felszámolása igen nehéz folyamat, hisz a kitakarított területeken általában rövid időn belül újra megjelenik a hulladék. Az önkormányzat a köztisztasági közvállalattal karöltve több illegális szemétlerakót is felszámolt az elmúlt időszakban. Jelenleg az egykori Zorka vállalat területén kialakult szemétlerakó felszámolása van folyamatban. A munkálatokat tegnap megtekintette Stevan Bakić, Szabadka polgármestere.
A polgármester a médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a város elkötelezett az illegális szemétlerakók felszámolásában.
– Az itt található illegális szemételrakó mintegy 1600 négyzetméternyi területet foglalt el, és a közvállalat munkatársai csaknem ötszáz tonna hulladékot hordtak el a helyszínről. A projektre a város kétmillió dinárt különített el. Az elmúlt években csaknem harminc illegális szemétlerakót számoltunk fel. Ezeket a szemétlerakókat a felelőtlen polgártársaink hozzák létre, és ezúttal szeretném felhívni a polgárok figyelmét arra, hogy minden szemétnek a városi szeméttelepen a helye. A város elkötelezett abban, hogy minden illegális szemétlerakót felszámoljon a területén, de ebben szükségünk van a polgárok segítségére is. Ha ők nem viselkednek felelősségteljesen, sajnos a városnak nem fog sikerülni ezen probléma megoldása – mondta Stevan Bakić.
Slobodan Milošev, a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat igazgatója a különböző cégek felelősségéről is szót ejtett.
– Az egykori Zorka területe három helyi közösség, a Zorka, a Pescsara, valamint a Sétaerdei helyi közösség találkozásánál fekszik, és ez az illegális szemétlerakó az ő lakókörnyezetüket rontja. Szeretném én is felhívni a polgárok, valamint a jogi személyek, a vállalatok vezetőinek figyelmét is, hogy a közvállalatunk mindenki hulladékát rendszeresen elhordja, és semmi nem indokolja, hogy a szemetüktől illegális módon, azt az arra nem előirányzott területekre kihordva szabaduljanak meg. A város ezúttal kétmillió dinárt különített el erre a célra, de eddig is több projekt valósult meg, és ezt a pénzt a város egyéb célokra is fel tudná használni, ezért mindannyiunk érdeke, hogy ne keletkezzenek újabb szemétlerakók – fogalmazott a közvállalat vezetője.