2024. április 26., péntek
OLVASNIVALÓ

Decemberi filmbemutatók

Itt a vége, fuss el véle!

És ismét elérkeztünk egy újabb év végéhez. Visszatekintve az előző hónapokra, a filmszínházaknak sikerült némi levegőt kapniuk a koronavírus-járvány gyilkos ölelésében, és az előző évekhez képest, sokkal változatosabb filmkínálatban volt részünk. Azonban mielőtt elkezdenénk készülni az előttünk álló ünnepekre, nézzük, milyen filmeket nézve búcsúzunk el a 2021-es esztendőtől.

Rendkívül izgalmasnak ígérkezik, és nagy valószínűséggel nem csalódunk Guillermo del ToroRémálmok sikátora (Nightmare Alley) című filmjében, amit december első napjaiban kezdenek el vetíteni a filmszínházakban. Willem Dafoe, Cate Blanchett és Bradley Cooper főszereplésével készült lélektani thriller William Lindsay Gresham 1946-os regényét adaptálja. A film karneváli közegben játszódik, főszereplője az ambiciózus Stan (Bradley Cooper), aki úgy csűri-csavarja a szavakat, hogy elmetrükkjeivel remekül tud manipulálni embereket. Aztán belebotlik egy ördögien elbűvölő pszichiáterbe, dr. Lilith Ritterbe (Cate Blanchett), és veszélyes macska-egér játék kezdődik a két megszállott ember között.

Úgyszintén vétek lesz kihagyni a Zongoraleckével maradandót alkotó, annak sikerét azóta megismételni nem tudó Jane Campion vadiúj, A kutya karmai közt (The Power of the Dog) című neowestern drámáját Benedict Cumberbatch és Kirsten Dunst főszereplésével, amely december elsejétől tekinthető meg a Netflixen. Campion alkotása bonyolult viszonyrendszert rajzol fel, ami ráadásul menet közben is változik. A középpontban Phil Burbank (Benedict Cumberbatch) áll, aki a környezete terrorizálásával szórakoztatja magát. Testvérét, a tisztességes és unalmas George-ot rutinszerűen sértegeti, de megkapja a magáét a fogadót üzemeltető Rose (Kirsten Dunst) visszahúzódó, finom fia, Peter (Kodi Smit-McPhee) is. Az egyszeri megalázás azonban nem marad annyiban, mert George úgy dönt, feleségül veszi az özvegy Rose-t – a pszichológiai hadviselés pedig minden résztvevőből más reakciót vált ki. Van, aki belehelyezkedik az áldozatszerepbe és van, aki pedig ellenáll.

Egy elgondolkodtató és roppant feszült filmnek ígérkezik a The Unforgivable című filmdráma is, ami úgyszintén a hónap elején kezd el sugározni a Netflix. A filmben Ruth Slatert (Sandra Bullock) szabadon engedik, miután letöltötte egy erőszakos bűncselekményért kiszabott börtönbüntetését. Ezután rögtön húga felkeresésére indul, akivel börtönbe kerülésekor kénytelen volt megszakítani a kapcsolatot. Azonban többen is meg akarják akadályozni, hogy a két testvér egymásra találjon.

A magyarországi mozik december 9-én kezdik el vetíteni Dobó Kata és Gulyás BudaEl a kezekkel a Papámtól! című filmjét. Amikor a film főhőse, Dorka (Marczinka Bori), a különleges fantáziavilágában élő, nagyszájú kislány megtudja, hogy özvegy apja (Bokor Barna) újranősül, és ő mostohát (Pálmai Anna) kap, rögtön sejti: addigi világa fenekestül felfordul. És ő mindent meg is tesz, hogy felforduljon. Marczinka Bori és Csobot Adél mellett a magyar film olyan nagyágyúit is láthatjuk a már említett Pálmai Anna és Bokor Barna mellet, mint Nagypál Gábor, Elek Ferenc, Gubás Gabi, Pindroch Csaba, Járai Máté és Zsurzs Kati.

Úgyszintén ezen a napon kezdik el vetíteni a legendás musical, a West Side Story legújabb, Steven Spielberg által rendezett változatát. Arthur Laurents könyvének a megfilmesített változata William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáján alapszik, és két, egymással szemben álló, különböző etnikumú New York-i banda, a Jetsek és a Sharkok közti rivalizálást helyezi középpontba.

Az Apple + online tartalomsugárzó e havi nagy dobása a Hattyúdal (Swan Song) című amerikai sci-fi dráma, amelyben a Zöld könyv és a készülő PengeOscar-díjas sztárja, Mahershala Ali egy Cameron nevű férfit alakít, aki a közeljövőben megkapja a lehetőséget arra, hogy klónozzák. Ebbe azért megy bele, mert halálos betegséggel diagnosztizálják, viszont szerető férj és édesapa, így a családját nem szeretné magára hagyni. A film azt a problémát járja körbe, hogy dűlőre lehet-e jutni egy olyasvalakivel, aki teljes mértékben úgy néz ki, mint mi, s tudjuk, hogy miután mi nem leszünk, ő ott marad a családunkkal, illetve azzal a kérdéssel is foglalkozik, hogy ki, mit tenne meg a szeretteiért.

December 16-án kezdik el vetíteni a mozik a Pókember: Nincs hazaút (Spider-Man: No Way Home) című, Marvel multiverzumban játszódó filmet. A Pókember: Idegenben eseményeit követően Peter Parker élete és hírneve a feje tetejére áll, miután Mysterio leleplezte személyazonosságát. Dr. Stephen Strange segítségét kéri, hogy megpróbáljon mindent helyrehozni, de a dolgok hamarosan sokkal veszélyesebbé válnak, amikor számtalan gonosztevő átkerül az ő univerzumukba, akik mind a saját Pókemberük elleni harcukban lelték vesztüket.

A hónap második felében érkezik a Netflixre a Ne nézz fel! (Don’t Look Up) című tudományos-fantasztikus film Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence főszereplésével. A filmben két, finoman szólva, nem túlzottan elismert csillagásznak egy óriási média-turnén kell részt vennie, hogy az emberiséget figyelmeztesse egy a Földhöz közeledő és ezt megsemmisítő üstökösre.

December 23-án végre bemutatják a Kingsman: A kezdetek (Kings Man) című akcióvígjátékot, de ezen a napon mutatják be világszerte a Mátrix 4: Feltámadások (The Matrix Resurrections), amely 18 évvel a filmtrilógia után ismét az emberi elmék gépek által uralt világába kalauzolja el a filmkedvelőket. Thomas Andersonnak / Neónak ismét döntenie kell, hogy követi-e a fehér nyulat. A választás pedig, bár illúzió, még mindig az egyedüli út a Mátrixba vagy pedig onnan ki. Ez a Mátrix viszont erősebb. Védettebb és veszélyesebb, mint valaha.