2024. április 26., péntek

Betlehemezők találkája

Hat csoport elevenítette fel a betlehemezés hagyományát Óbecsén

Hetedik alkalommal szervezték meg szombaton a Betlehemezők találkáját az óbecsei Than Emlékházban. A rendezvény szervezője a Than Fivérek Értelmiségi Kör.

– A betlehemezés a mi keresztény hagyományukban nagy múltra tekint vissza, ennek ellenére felénk kevesen betlehemeznek. Ezért szerveztük meg hét évvel ezelőtt az első Betlehemezők találkáját, amelyen mindössze három csoport vett részt. Most, a hetedik rendezvényünkön már hat csoport mutatkozik be, ez nagyjából száz gyermeket jelent. Számunkra nagyon fontos ez a rendezvény, hiszen így tudjuk ápolni a hagyományainkat, így tudjuk életben tartani a múltunkat – mondta Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke.

Az óbecsei Than Emlékházban felléptek az óbecsei újfalusi, a péterrévei és a bácsföldvári betlehemezőcsoportok, valamint az Óbecsei Schola Cantorum Énekkar gyermekkórusa.

– Mi a kezdetektől állandó résztvevői vagyunk a Betlehemezők találkájának. Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk ezt a rendezvényt. A gyerekeknek is, de a felkészítő tanároknak is nagy élmény évről évre feleleveníteni a pásztorjátékot. Különösen fontos ez ebben a vírushelyzetben, amikor a gyerekek keveset tudnak egymással találkozni. Idén sem torpantunk meg, összehívtuk a harmadikosokat, a leendő elsőáldozókat, hiszen Péterrévén ez most már hagyomány, hogy mindig az elsőáldozók azok, akik a betlehemes játékban részt vesznek – nyilatkozta Kulcsár Sarolta, a péterrévei csoport vezetője.

A gyermekek számára nagy öröm a betlehemezés.

– Nem először betlehemezek, most éppen angyalka vagyok. Sokat énekelünk, eljátsszuk a szerepünket – mondta Vaszi Noémi, a földvári csoport tagja.

– Az angyalok főleg énekelnek, de én vagyok az egyik főangyal, úgyhogy szövegem is van – mondta Fülöp Adél, a földvári csoport tagja.