2024. április 26., péntek

Felrobbant egy üzemanyag-szállító kamion Haitin, több tucat halott

Felrobbant egy benzinszállító kamion Észak-Haitin hétfőn késő éjjel, az első beszámolók 40-50 halottról és több tucat sebesültről tudnak – jelentették helyi tisztségviselők és hírügynökségek kedden.

A robbanás Cap-Haitien északi kikötővárosban történt – jelentette be Ariel Henry miniszterelnök. „Három napos gyászt rendeltem el az egész tartományban a tragédia áldozatainak emlékére, akiket az egész haiti nemzet gyászol" – írta Twitter-bejegyzésében a kormányfő. Ariel Henry azt is bejelentette, hogy a kormány mobil tábori kórházat telepít a térségbe a sebesültek és az érintettek ellátására.

Patrick Almonor, a kikötőváros polgármester-helyettese több mint ötven halottról tud, hozzátéve, hogy egyelőre lehetetlen azonosítani a holttesteket. Hangsúlyozta, hogy legalább húsz ház is kigyulladt a városban a robbanást követően. További részleteket egyelőre nem tudott közölni, és a rendőrség sem válaszolt a hírügynökségi megkeresésekre.

A Le Nouvelliste című, francia nyelvű fővárosi napilap arról számolt be, hogy több tucat sebesültet szállítottak kórházba, ahol fogytán vannak az egészségügyi készletek.

„Teljesen le vagyunk terhelve" – nyilatkozta az újságnak Dr. Calhil Turenne orvos.

David Larose, a kikötővárosban dolgozó építőmérnök az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy éppen a gépkocsijában vezetett hajnali egy órakor, amikor mentőautókat és hatalmas tömeget látott gyülekezni az út mellett.

Hozzátette, hogy sokan vödrökkel merték fel a benzint a kamion mellett az utcáról, hogy hazavigyék, mivel a karib-tengeri országot súlyos üzemanyaghiány és égbeszökő benzinárak sújtják, amióta bűnbandák vették át az uralmat az üzemanyag-ellátási hálózat felett.