2024. március 29., péntek

Közös európai gondolkodásra van szükség

Tizennégy év után ismét Budapesten járt a francia államfő

Hivatalos látogatásra érkezett tegnap Budapestre Emmanuel Macron francia elnök. Legutóbb 2007-ben járt francia államfő Magyarországon.
Emmanuel Macront Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta a Liszt Ferenc repülőtéren. A francia elnök hivatalos programjának megkezdése előtt magánlátogatást tett a Kozma utcai zsidó temetőben és lerótta a kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál. Ezt követően Áder János államfővel találkozott a Sándor-palotában, majd Orbán Viktor miniszterelnök fogadta a Karmelita-kolostorban.
A magyar kormányfő és a francia elnök közös sajtótájékoztatóján – az ezt követő délutáni megbeszélések felvezető hangjaként – a két ország közötti közös álláspontokat domborították ki, amelyekre alapozva egy konstruktív együttműködés alakítható ki, bár Macron megemlítette azt is, hogy bizonyos kérdésekben eltérnek a nézőpontok.

A hazaszeretet, Európa megerősítése és az európai stratégiai autonómia kérdésében egyet fogunk érteni Macron elnök úrral" – sorolta Orbán Viktor miniszterelnök a vélelmezett közös pontokat a francia elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

A magyar kormányfő kifejtette, nincs stratégiai autonómia európai védelmi ipar, saját, nukleáris energiaképesség, valamint mezőgazdasági önellátási képesség nélkül.
„Ezért mi támogatjuk a közös európai védelempolitikát, támogatjuk a nukleáris energiát és támogatjuk, hogy Európának erős agráriuma legyen" – fogalmazott Orbán Viktor.
Jó esély van arra, hogy sikeres tárgyalásokat folytassunk – mondta a miniszterelnök, a délutáni megbeszélésekre utalva.
Mint mondta, a látogatásra az időjárás miatt a május lett volna ideális, hiszen akkor a legszebb Budapest és Magyarország, de – fűzte hozzá – politikára a december is jó lesz.
Orbán Viktor leszögezte, Magyarország tisztelettel viszonyul Macron elnökhöz, és miután Franciaország az enciklopédisták hazája, elfogadja azt a definíciót, amit legutóbb a francia elnök mondott kettejük viszonyáról: politikai ellenfelek és egyúttal európai partnerek vagyunk.
„Közös európai gondolkodásra van szükség a külső határok jobb megvédéséért és a közös cselekvésért" – hangoztatta az Orbán Viktorhoz hasonlóan jövőre szintén választások elé néző Emmanuel Macron a sajtótájékoztatón.
A francia köztársasági elnök megemlítette: Magyarország és Franciaország nem mindenben ért egyet, de Franciaország lojális partner és Európa-párti.
„Franciaországnak fontos a hazaszeretet, és az országokkal fenntartott kapcsolataiban az egymás iránti tisztelet" – tette hozzá az államfő, aki az európai szuverenitással kapcsolatban az európai uniós védelempolitika, a közös képességek építésének fontosságát hangsúlyozta, és megköszönte Magyarországnak, hogy elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben.
A két ország találkozási pontjaként említette az űripart és az energetikai szuverenitást, amelyet a gázimport csökkentésével, az atomenergia útján elindulva kívánnak elérni. Vannak azonban eltérő álláspontok – mondta Emmanuel Macron, aki szerint fontos a médiapluralizmus és a jogállamiság tiszteletben tartása, valamint a kompromisszumra törekvő párbeszéd.

Áder János államfővel a Sándor-palotában egyeztetett Emmanuel Macron (Fotó: MTI)

Áder János államfővel a Sándor-palotában egyeztetett Emmanuel Macron (Fotó: MTI)

A visegrádi kormányfőkkel tervezett megbeszélésekre is utalva elmondta: lehetőség lesz beszélgetést folytatni a többi közt a digitalizáció témájáról – amely a január 1-jén kezdődő soros francia uniós elnökség egyik fontos célkitűzése lesz –, a migrációs politikáról és a jogállamiságról.
A soros francia elnökségnek két fontos eleme lesz: vitát folytatnak majd arról, hogy az európai projektekbe hogyan kapcsolódhatnak be a fiatalok egyetemi programokon keresztül, és hogyan lehet a gazdaságot felvirágoztatni – tudatta Emmanuel Macron.
Azt mondta: a tagállamokkal és az európai intézményekkel, különösen az Európai Bizottsággal folytatott párbeszéd során közösen, a tagállamok céljaihoz hű, egymást tiszteletben tartó megoldásokat kell találni.
A visegrádi országok kormányfőivel történő tárgyalásra az esti órákban került sor, amely a bejelentés szerint sajtótájékoztatóval zárul, ám erről a korai lapzárta miatt már nem tudtunk beszámolni.