2024. április 26., péntek

„Csökkentsék a villanyáram árát, növeljék a minimálbért!"

A szociális-gazdasági tanács azt javasolja a kormánynak, hogy próbálja meg csökkenteni a gazdaság számára a villanyáram árát, és fontolja meg a minimálbér újabb emelését – közölte Nebojša Atanacković, a tanács elnökhelyettese és a Szerbiai Munkaadók Uniójának tiszteletbeli elnöke.

Atanacković úgy becsülte, hogy a hazai gazdaság komoly megrázkódtatások nélkül nem fogja kibírni a villanyáram túlzott drágulását, ha a nálunk bekövetkezett drágulást a tőzsdei áramárakra támaszkodó európai drágulás követné.

Goran Milić, a tanács tagja és a Független Szakszervezetek Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, hogy a minimálbér módosítását évente kétszer kellene megvitatni, a január elsejétől érvényes 9,4 százalékos emelést pedig abszolút elégtelennek nevezte a polgárok életszínvonalának megtartása szempontjából.

Ami a villanyáram árát illeti, Milić elmondta, a szociális-gazdasági tanács azt javasolta, hogy a Pénzügyminisztériummal és az Energetikai Minisztériummal folytatott tárgyalások során találják meg annak lehetőségét, hogy a gazdaság számára a villamosenergia árának emelkedése a jövő évtől fokozatos legyen, ne emeljék meg hirtelen az áram árát, ami sokként érinthet mindekit, mint például a 100 százalék feletti áremelés.

Stana Božović, a munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel megbízott minisztérium államtitkára úgy értékelte, Szerbiának sikerült stabilan megtartania az energiaszektor helyzetét, megvédeni a polgárokat és a gazdaságot a villanyáram árának emelkedésétől, de ez egy globális probléma, amelyre a legjobb megoldást a találkozókon keresik.