2024. április 26., péntek

Incidensek zavarták meg a tüntetéseket

Az előzetes bejelentések szerint ma 14 óra körül országszerte folytatódtak a tüntetések, így a tiltakozók az ország nagyobb településein ismét lezárták a főbb közlekedési csomópontokat. Az N1 tudósítása szerint a megmozdulásokon jóval kevesebben vettek részt, mint a múlt szombaton.

Nišben a tiltakozás incidensekkel végződött, mivel az útblokád miatt elégedetlen polgárok összetűzésbe kerültek a tüntetőkkel. Incidensekre került sor Belgrádban és Novi Pazarban is. A fővárosban két, fiatalokból álló csoport verekedett össze, Novi Pazarban pedig egy gépkocsivezető akart a tömegbe hajtani.

Aleksandar Vučić államfő is véleményezte a tiltakozásokat, és arra utalt, hogy a tüntetők követeléseit már teljesítették. Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter pedig a környezetvédelmi kérdésekkel való politikai visszaélésnek nevezte a tiltakozásokat.

Mintegy ötven helyszínen jelentettek be ma tüntetéseket a polgárok, akik a Rio Tinto szerbiai beruházásával elégedetlenek, vagyis azzal, hogy a vállalat lítiumbányát nyitna Loznica környékén.

Az események fő szervezője az Ökológiai Felkelés nevű szervezet, de támogatták a megmozdulásokat más civil szervezetek, polgári mozgalmak és egyes ellenzéki pártok is. 

A tiltakozásokat a szerbiai ügyvédek is támogatásukról biztosították, ők Belgrádban a szerbiai elnökség épülete előtt tartottak tiltakozó megmozdulást.