2024. április 26., péntek

Halálkapszula, az új svájci találmány

Svájc legalizálta az asszisztált öngyilkosság általi halálozás új módját, miután az állami egészségügyi intézet jóváhagyta a Sarco Suicide Pod nevű, 3D-s nyomtatott, ablakos koporsóra emlékeztető hordozható kapszula használatát, tudósít a Daily Bist cikke alapján a B92.

A gépet belülről lehet aktiválni, és az ember előre kiválaszthatja, hol akar meghalni, mert a gyártók oda tudják vinni, ahová szeretné az illető.

Ahhoz, hogy használni tudja a kapszulát, a meghalni vágyó személynek ki kell töltenie egy online kérdőívet, amelynek célja, hogy bizonyítsa, saját maga hozta-e meg ezt a döntést. Ha átmennek az említett felmérésen, akkor megmondják nekik, hol található a kapszula, és kapnak egy kódot a hozzáféréshez, vagyis a kapszula aktiválásához.

Miután befeküdtek a kapszulába, a meghalni szándékozó személy kap egy előre felvett kérdést, majd meg kell nyomni az aktiváló gombot, amely beindítja a beltér nitrogénnel való feltöltését, amely gyorsan 21 százalékról 1 százalékra csökkenti az oxigénszintet. Az elhalálozás egész folyamata mindössze 30 másodpercig tart.

Svájcban tavaly 1300 személy halt meg asszisztált öngyilkosság által. Az öngyilkosság ilyen fajtája Hollandiában, Németországban, Luxemburgban és Kanadában is engedélyezett.