2024. április 26., péntek

Brnabić: A tüntetők követelései alkotmányellenesek

Ana Brnabić kormányfő egy nappal a kisajátítási törvényt és a népszavazást ellenző tüntetéseket követően kijelentette, hogy szomorú. A polgárok követeléseit nem tartja alkotmányosnak, míg a rendőrség viselkedését az európai példákkal igyekszik megerősíteni – írja az N1 hírportál.

– Szomorú vagyok. Láttam egy idős néni fényképét, aki nem tudott áthaladni a tömegen a házáig, hogy ebédeljen és megigya a gyógyszereit. Az a kisgyermekes család, akik a Gazelára mentek, ki tudja, hogy mikor érkeztek vissza az autójukhoz – mondta Brnabić kormányfő.

Szavai szerint a népszavazásról szóló törvény módosítása valójában az alkotmány módosítását is jelentené. Hangsúlyozta, hogy a polgárok tiltakozó megmozdulásainak nincs semmi köze a környezetvédelemmel.

– Mondják meg hogyan egészítsem ki a népszavazási törvényt? Olyan valami előtt nyissa meg az utat, ami az alkotmánnyal szembe megy, mert hat, tíz, vagy akár mennyi embernek ez nem felel meg? Itt van minden feketén-fehéren. Össze kell hangolnunk a törvényt az alkotmánnyal, erre az utcára vonulnak az emberek és azt mondják, hogy ellenezzük ezt a törvényt. Ebben az esetben az alkotmány ellen is vannak, ami legitim, de akkor megint csak módosítaniuk kell az alkotmányt – magyarázta a kormányfő.

Megerősítette, hogy a kisajátítási törvény kiegészítéseire is utalt, amit az államfő már szombaton bejelentett.