2024. április 26., péntek

A polgárok dönthetnek a bányanyitásról

Aleksandar Vučić: A kisajátítási törvény módosítási javaslata sürgősségi eljárásban kerüljön a képviselőház elé

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke a hétvégén Gornje Nedeljice településen járt, ahol találkozott a helybeliekkel. Ez az a falu, amelynek környékén a szóban forgó lítiumbányát tervezik megnyitni. A látogatás apropóját a kisajátítási törvény módosítása körüli elégedetlenség adta, amely ötnapos határidőt szabna meg az ingatlantulajdonosoknak, hogy döntsenek az ingatlanuk eladásáról.

A polgárokkal való mintegy két és fél órás eszmecsere során az államelnök elmondta, hogy új módosítási javaslatot dolgoznak ki.

– Azt javasoltam, hogy minél előbb dolgozzuk ki a törvény módosítási javaslatát, hogy az sürgősségi eljárásban a képviselőház elé kerüljön, és még az év vége előtt elfogadásra kerüljön. Ha nem tudunk megegyezni a polgárokkal, akkor visszaállítjuk a korábbi törvényt, ami de facto azt jelentené, hogy a törvény érvénytelen lesz – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Az elnök emellett kifejtette, hogy az új törvény nincs kapcsolatban a Rio Tinto céggel, amely a tervek szerint lítiumbányát nyitna a Jadar-völgyben. Ugyanakkor a helyiek kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy a bánya megnyitásáról a polgároknak kell dönteniük, éppen ezért fontos, hogy minden információ a rendelkezésükre álljon.

Aleksandar Vučić a találkozó során a szintén elégedetlenségre okot adó népszavazásról szóló törvényről is szót ejtett. Mint mondta, a törvényt aláírta, hisz az összhangban áll az állam alkotmányával, valamint az európai értékek figyelembe vételével született meg, éppen ezért kizártnak tartja a visszavonását. Míg a kisajátítási törvény esetében a már említett ötnapos határidő módosítása várható.