2024. április 26., péntek
XXV. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Megtizedelve is győzelem

Döcögős rajt után sikerrel vette első vb-mérkőzését az utolsó pillanatra éppen elkészülő llíriai csarnokban a magyar női válogatott, amely több kulcsjátékosát is nélkülözni volt kénytelen: Schatzl Nadine-t és a második számú kapust, Janurik Kingát pozitív Covid-teszt miatt zárták el, a sérülésből visszatérő Szöllősi-Zácsik Szandra pedig még pihent. Az ellenfél a selejtezőben Szerbia által kiejtett, de az óceániai visszalépések miatt mégis szabadkártyát kapó Szlovákia volt. Bár a még csak másodszor vb-résztvevő szlovákok számítottak esélytelenebbnek, az első félidőben mégis tartották a lépést a magyarokkal, nagyban köszönhetően saját két magyar játékosuk, a végül nyolc gólig jutó Bízik Réka és a kapus Oguntoyová Viktória remeklésének. Döntetlen állás után a magyar válogatott a második félidő elején alapozta meg a győzelmet, amikor egy rövid szlovák visszaesés alatt öt góllal elhúzott, majd pedig tartani tudta a különbséget. Klujber Katrin és Háfra Noémi is hét gólig jutott, utóbbit a meccs legjobbjának is választották.

A találkozónak vajdasági érdekeltsége is volt, a magyar válogatottban először lépett pályára tétmeccsen a zentai születésű, az adai Halász József akadémián nevelkedett Albek Anna, aki debütálását és éppen erre a napra eső 20. születésnapját egy góllal tette emlékezetessé.

A csütörtöki hét mérkőzésből a magyar–szlovák volt az egyetlen, amely a félidőben még szorosnak mutatkozott, a többi párosításban egyértelműen kirajzolódtak az erőviszonyok, ami a torna 24-ről 32 csapatosra való bővítésének lehet a kritikája. A horvát–brazil meccs ígérkezett még előzetesen izgalmasnak, ám a tavalyi Eb-n Nenad „Šoka” Šoštarić vezetésével meglepetésre bronzéremig menetelő, a horvát sajtó szójátékában csak sokk-királynőknek (Kraljice Šoka) nevezett csapat hamar nagy hátrányba került, és már nem is tudott visszakapaszkodni.

Eredmények, E csoport: Németország–Csehország 31:21 (17:10), Magyarország–Szlovákia 35:29 (16:16). F csoport: Dél-Korea–Kongó 37:23 (22:11), Dánia–Tunézia 34:16 (16:8). G csoport: Horvátország–Brazília 25:30 (12:18), Japán–Paraguay 40:17 (19:10). H csoport: Ausztria–Kína 38:27 (22:13).

FÉRFI BL

Negyvenhetet vágott a Veszprém

Határozott választ adott a nemrég Bukarestben elszenvedett kétgólos vereségre a Veszprém a férfi BL-ben, hiszen a visszavágón a csoportkörök eddigi legmagasabb gólszámával tömte meg a Dinamo kapuját, és 47:32-re nyert a végére már mindent egy lapra feltevő, hét emberrel támadó románok ellen. A Veszprémnek egyelőre az sem okozott gondot, hogy Petar Nenadić súlyos combizomsérülése miatt hosszabb időre kidőlt.

Eredmények, a 9. forduló, A csoport: Kiel–Vardar 32:30. Az élcsoport: Montpellier 15, Kiel 13, Aalborg és Szeged 12 pont. B csoport: Veszprém–Bukarest 47:32, Barcelona–Porto 38:31, PSG–Kielce 32:27. Az élcsoport: Kielce 14, Veszprém 12, PSG és Barcelona 11 pont.