2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS

A cél a párizsi olimpia

Interjú a 2021-ben világ- és Európa-bajnoki titulust, valamint olimpiai bronzot nyert Zurabi Datunasvili szerbiai válogatottal

A haverok által csak Zurának becézett fiatalember a varsói Eb-döntőben a fehérorosz Kiril Maszkijevicset győzte le 5:1-re (a negyeddöntőben a súlycsoport nagyágyúját, Zsan Belenyukot győzte le), az olimpián aztán mindjárt belefutott az ukránba, aki visszavágott, de Datunasvili a bronzmeccsen 6:1-re verte meg a horvát Ivan Huklekot, az oslói világbajnokságon pedig ismét Maszkijevics jött a fináléban, de itt már nagyobb verést kapott, hiszen 9:1-es tussal nyert a szerb színekben versenyző grúz kiválóság.

Zurabi, a 2021-es év úgy sikerült, hogy végül te lettél Szerbia sporthőse, hiszen egyéni sportok esetében szinte egyedülálló, hogy valaki egy idényben világ- és Európa-bajnok legyen, s az aranyérmek mellett még egy olimpián is felállhat a dobogóra. Szerepelt ez a legmerészebb álmaid között?

– Igen, ez az esztendő nagyon szerencsés volt a számomra, és a legfontosabb az volt, hogy kellő motivációt éreztem magamban ezekhez az eredményekhez. Nagyon sokat dolgoztunk a sikerért, és hangsúlyoznom kell, hogy végig a szerbiai válogatottal készültem, én is azokat az edzőtáborokat csináltam végig, mint a többiek.

Melyik sikert volt a legnehezebb elérni?

– Nyilvánvaló, hogy a kezdet a legnehezebb, így az Európa-bajnoki arany lélektanilag nagyon sokat segített. Természetesen az olimpiai bronzot és a világbajnoki titulust sem könnyű megkaparintani, de nagyon elégedett vagyok, ahogy az egész szezon összejött.

Azt minden nagy versenyen megfigyelhettük, hogy az első menetben szinte vánszorogsz a szőnyegen, de a másodikban robbantasz.

– Ez része a taktikának. Nyilván minden verseny előtt megbeszéljük ezt az edzővel, de idén úgy jött ki, olyan ellenfeleket kaptam, hogy ez tűnt a legcélravezetőbbnek.

Eredményeid valóban káprázatosak, Szerbiában szeretik azt hangoztatni, hogy jelenleg te vagy a legjobb birkózó a világon. Van azonban a 87 kg-ban egy komoly ellenfél, ő pedig a friss olimpiai bajnok ukrán Belenyuk.

– Igen, ő valóban nagyon jó, de úgy hallottam, befejezi a birkózást. Az olimpián nem jött ki ellene a lépés, de ellene is van megfelelő taktika, van neki is ellenszere. Az Európa-bajnokságon legyőztem, az olimpián viszont én szereztem ellene az első pontot, s nem ezt akartam.

Zurabi Datunasvili a magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémián megrendezett csapatbajnoki négyes döntőn (a szerző felvétele)

Zurabi Datunasvili a magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémián megrendezett csapatbajnoki négyes döntőn (a szerző felvétele)

A birkózáshoz nem vagy még öreg, nyilván vannak még céljaid.

– Természetesen, ez pedig a párizsi olimpia. Ott nem is lehet más a célom, mint az aranyérem, és nyilván azután befejezem az aktív pályafutásomat.

Hamarosan kezdődnek a magaslati felkészülések Bulgáriában. 2022-re mit rajzoltál magad elé?

– Mivel Belgrádban lesz a felnőtt-világbajnokság, a legfontosabb feladat jövőre az, hogy ott jól szerepeljünk. Márciusban Budapesten lesz az Európa-bajnokság, de az most másodlagos.

A kidolgozott taktikádat nem csak a szurkolók vették észre, nyilván az ellenfeleid is kielemezték. Van valami új a tarsolyodban?

– Persze! Tisztában vagyok azzal, hogy mostanra már mindenki kiismerte ezt a stílust, s valamelyest váltanom kell. Meglátjuk, milyen újítás vezet eredményre.

Többlaki ember vagy, sohasem lehet tudni, merre vagy, hol edzel.

– Mint ahogy már említettem, a munka legnagyobb részét a szerbiai válogatottal végzem el, de vannak olyan időszakok, amikor Grúziában, Németországban vagy épp Nagybecskereken edzek. Most még így oldom meg a dolgaimat.