2024. április 26., péntek
KÖLTSÉGVETÉSI FORRÁSOK MEGVONÁSA

Állásfoglalás a magyar–lengyel keresettel szemben

Varga Judit: A főtanácsnok indítványa még nem ítélet, csak egy vélemény

Campos Sánchez-Bordona, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka csütörtöki indítványában azt hangoztatja: el kell utasítani Magyarország és Lengyelország keresetét, amelyet a jogállamisági feltételrendszer ellen nyújtottak be, mivel álláspontja szerint a feltételrendszert a megfelelő jogalapon fogadták el, összeegyeztethető az uniós szerződések 7. cikkével, és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét.

Magyarország és Lengyelország márciusban nyújtott be keresetet a luxemburgi székhelyű uniós bírósághoz, az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános, a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott rendelettel összefüggésben.
Sánchez-Bordona rámutatott, hogy a rendelet kellően közvetlen kapcsolatot követel meg a jogállamiság megsértése és a költségvetés végrehajtása között, ily módon azt nem a jogállamiság valamennyi megsértésére kell alkalmazni, hanem csak azokra, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az uniós költségvetés végrehajtásával.
A főtanácsnok szerint összeegyeztethetők az uniós szerződésekkel az uniós intézmények által kibocsátott azon szabályok, amelyek meghatározott területeken lépnek fel a jogállamiság értékrendjének a költségvetési irányításra hatást gyakorló bizonyos megsértéseivel szemben. Hangsúlyozta: kiemelten fontos a jogállamiság védelme az EU-ban, így a mechanizmusról szóló jogalkotói döntés az uniós intézmények mérlegelési jogkörébe tartozik, tehát a döntés nem minősíthető tévesnek.
A főtanácsnok indítványa nem köti az uniós bíróságot. A testület bírái most kezdik meg a tanácskozást az ügyben. A döntést későbbi időpontban hozzák meg.

SZÁMOS JOGI ÉRV SZÓL ELLENE

Az Európai Unió Bírósága főtanácsnokának indítványa, amely arról szól, hogy a testület utasítsa el az úgynevezett költségvetési kondicionalitási rendelet megsemmisítése iránt beadott magyar és lengyel keresetet, még nem ítélet, csak egy vélemény – közölte az igazságügyi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.
Varga Judit bejegyzése szerint Campos Sánchez-Bordona indítványa figyelmen kívül hagyja, hogy sok olyan nyilvánvaló jogi hibától szenved a kondicionalitási rendelet, amelyek már egyenként is indokolják megsemmisítését. Hibás a jogalapja, megkerüli a szerződéseket, valamint sérti a jogállamiság alapkövetelményeit, különösen a jogbiztonság és a normavilágosság elveit – fűzte hozzá.
A miniszter ezért az indítvánnyal kapcsolatban azt írta, hogy mielőtt „örömkönnyek szöknének a brüsszeli elit és a balliberális sajtó szemébe, halkan megjegyezném: ez csupán egy javaslat, ítélet csak év végén, jövő év elején várható".
A Magyar Kormány kitart álláspontja mellett, és bízik abban, hogy a bíróság kizárólag a jogi érvekre és a józan észre alapozza majd ítéletét, nem követi a főtanácsnok téves érvelését, helyette megsemmisíti a rendeletet vagy annak kiigazítására hívja fel az uniós jogalkotót – írta Varga Judit, hozzátéve: Magyarország nemet mond a jogállamisági zsarolásra.

MASZKÍROZOTT ZSAROLÁS

Továbbra is mindent megteszünk a jogállamiságinak maszkírozott zsarolás ellen, az úgynevezett költségvetési kondicionalitási rendelet nyilvánvaló célja, hogy lehetőséget teremtsen az Európai Bizottság számára, hogy megvonja a költségvetési forrásokat azon tagállamoktól, amelyek nem felelnek meg az elfogult ideológiai elvárásaiknak – közölte szerkesztőségünkbe eljuttatott csütörtöki sajtóközleményében a Fidesz európai parlamenti delegációja.
Közölték: elutasítják a főtanácsnoki indítvány téves logikát alkalmazó érvelését, és kiállnak a jogállamisági kondicionalitási rendelet megsemmisítése mellett.
„Nem fogadjuk el, hogy Brüsszel a hatalmával visszaélve a tagállamoknak járó költségvetési források megvonásával politikai, ideológiai alapon zsarolja a tagállamokat" – hívták fel a figyelmet a képviselők.
Hangsúlyozták: „sajnálatos, hogy a főtanácsnok indítványában figyelmen kívül hagyja, hogy a Magyarország és Lengyelország által megtámadott kondicionalitási rendeletnek téves a jogalapja, hogy súlyos jogi hibákat tartalmaz, és hogy megkerüli az alapító uniós szerződések céljait".
„A magyar embereknek járó forrásokat meg fogjuk védeni, minden eszközzel ki fogunk állni azért, hogy az uniós nyomásgyakorlás ne veszélyeztesse ezeket a forrásokat" – zárta a közleményt a képviselőcsoport.