2024. április 26., péntek

Elkezdték a Béke autópályája építését

Elsőként a Niš–Pločnik szakasz épül meg 6 alagúttal, 12 híddal és egy völgyhíddal

A niši körzethez tartozó Merošina községben ünnepélyes megkezdődtek tegnap az E–80, azaz a Niš–Merdare 76,3 kilométeres autópálya építési munkálatai. Első fázisban a Ništől Pločnikig vezető 36,3 kilométeres szakaszt építik meg. Az ünnepségen Aleksandar Vučić államfő bejelentése szerint ezen az úton Prokupljeig két és fél év múlva már el lehet jutni, és köszönetet mondott az Európai Uniónak azért a 40 millió euróért, amelyet az útépítésre fordítanak.

A Niš–Pločnik szakasz összetett, ugyanis 6 alagút, 12 híd és számos felüljáró, továbbá egy völgyhíd megépítésére lesz szükség – emelte ki az építkezés avatóján Tomislav Momirović közlekedési miniszter. Összetettsége miatt az útszakaszt négy egységre bontották: a Merošina–Merošina 1 egységére, amely 5,5 kilométeres, a Merošina 1–Prokuplje keleti leágazásra (8,8 km), Prokuplje keleti leágazás–Prokuplje nyugati leágazás egységére (12,8 km) és a Prokuplje nyugati leágazás–Beloljin egységre, amely hossza 5,5 kilométer.

A munkálatok becsült értéke 225 millió euró, amiből 185 milliót az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelez, 40 millió euróval az EU segíti az építést, 30 milliót az állami költségvetésből különítenek el. Az autópálya első szakaszán várhatóan 2026-ban fejeződnek be munkálatok.

A Merdare adminisztratív határátkelőhelyig vezető, 77 kilométeres autópályán összesen 85 híd és 18 alagút épül majd. Ez az autópálya a 383 kilométer hosszú Niš–Pristina–Durrës (Drač), vagyis a Szerbián és Koszovón át Albánia legnagyobb kikötőjéhez vezető autópálya része, amely a 10-es közúti folyosóval kommunikál majd, illetve a Szkoplje–Pristina valamint a Szarajevó–Podgorica–Vlorë (Valona) autóúttal.