2024. április 26., péntek
KARLÓCA

Hiánypótló kötet a Karlócai Gimnáziumról

A neves oktatási intézmény dísztermében tegnap megtartott könyvbemutatón, amelyen Žarko Dimić Karlócai Gimnázium című kötetét ismerhette meg a közönség, jelen volt többek között Dina Vučinić, a városi önkormányzat oktatási tanácsának tagja és Radovan Kovačević, a városi oktatási igazgatóság vezetője is.

Dina Vučinić örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Karlócai Gimnázium fennállásának jubileumi, 230. évfordulója alkalmából könyvbemutatón vehetnek részt, egy olyan kötet ismertetőjén, amely bemutatja az intézmény történetét. Ez a gimnázium a szerb oktatás és lelkület központja volt, és az is maradt.

– A megalakulásától kezdve napjainkig a Karlócai Gimnázium történelmünk, oktatásunk és kultúránk talán legjelentősebb részét képezi. Számos ismert személyiség került ki ebből a gimnáziumból, és a tanári karból is sokan hírnévre tettek szert. Az ő nevük ennek a könyvnek köszönhetően örökre megmaradnak, a kötet megörökíti az intézmény történetének legjelentősebb történéseit is – magyarázta Dina Vučinić. Hozzátette, hogy a könyvet az igazgatók, a tanárok, de leginkább az egykori és jövőbeni diákok emlékére adták ki.

A könyvbemutatón a szerző mellett Srđan Ercegan, a kötet recenzense, valamint a kiadók, Branko Stojkov és Predrag Đurković is szóltak a jelenlévőkhöz. Elhangzott, hogy a kötet megjelentetésének egy másik, fő oka az volt, hogy mostanáig nem volt eléggé ismert, és nem is dolgozták fel megfelelő mértékben az intézmény történetét. A kiadók elmondása szerint a könyvet a legkorszerűbb technológiai eljárások alkalmazásával dolgozták ki, több, mint háromszáz kiváló fényképet tartalmaz. Dr. Žarko Dimić történész és a karlócai SANU Levéltárának vezetője a történelmi dokumentumokon keresztül igyekszik részletesen megismertetni az olvasókkal a jeles intézmény legkiemelkedőbb eseményeit.