2024. április 26., péntek
BÁCSFEKETEHEGY

Minőség és tömegesség

A szervezők elégedettek a negyed évszázados bácsfeketehegyi vers- és prózamondó találkozóval

Kishegyesen kezdte meg útját, dr. Szőke Anna és Molnár Krekity Olga segítségével, és most a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének egyik zászlóshajója. Az idén 25. alkalommal tartották meg a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót, s mint évek óta, most is Bácsfeketehegyen. A találkozó három napon át tartott, és a vers- és prózamondás mellett a közönségnek más kulturális programokban is része volt.

Hajvert Ákos, a VMVE elnöke arról számolt be lapunknak, hogy mint szervezők mindenképpen elégedettek lehetnek.
– A jubileum fénye, a jelentkezők mennyisége és az elmondott szövegek minősége mind arrafelé mutat, hogy nagyon sikeres rendezvényt zárhattunk advent első vasárnapján. Ugyanakkor maga a karácsonyvárás is emelte a hangulatot. Azt gondolom, hogy mindent megvalósítottunk, amit elterveztünk, a vendégvárástól kezdve a találkozó szakmai lebonyolításáig. Nagyon jó és értő zsűrit tudtunk biztosítani a jelentkezők számára, nemcsak meghallgatták a produkciókat, hanem egyéni véleményezést is mondtak. Ez azért nagyon fontos, mert a pódiumművészettel foglalkozó fiatalok olyan szakmai visszajelzést kaptak, amely segít nekik a további fejlődésben. A rendezvény nem csak erről szólt, hiszen az évek során kialakult egy olyan társművészeti kísérőprogram-rendszer, ami beleágyazódott magába a találkozóba. Fontos ez a résztvevők és a közönség számára is. Ezen a hétvégén megvalósítottunk egy színházi előadást, kiállításmegnyitót, egy kis komolyzenét is becsempésztünk a megnyitóba Bede Barbara segítségével, valamint kínáltunk verses estet, Sziveri János megzenésített verseiből. Ezt az újvidéki Művészeti Akadémia színművésztan-hallgatói adták elő, akik közül többen is részt vettek ezen a találkozón a korábbi években. Ez megerősít bennünket, hogy jó dolgot csinálunk, és igyekszünk mindig jobban és jobban csinálni. Hisszük azt, hogy közösségünk számára ez megmaradó jelleggel bír – mondta el az elnök, majd arról külön szólt, hogy az idén a zsűrinek csöppet sem volt könnyű dolga.

A DUDÁS KÁLMÁN NEMZETI VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ TALÁLKOZÓ LEGJOBBJAI

Ez alkalommal 71 résztvevője volt a találkozónak, ezért az elődöntő két csoportban zajlott, mindkét csoportot 3-3 tagú zsűri értékelte. A zsűrinek tagja volt Pataki András rendező, dr. Várszegi Tibor egyetemi tanár, Kalmár Zsuzsa színművész, Raffai Telečki Ágnes színművész és logopédus, Povázsánszki Kőműves Noémi színművész és Tóth Péter Lóránt versmondó.

Bármilyen nehéz dolga is volt, a zsűri végül döntést hozott, és a következő eredmények születtek: a 3–4. osztályos kategóriában Szabó Vilmos (Topolya) és Hajvert Zalán (Bácsfeketehegy) osztoztak az első helyen, az 5–6. osztályosoknál Szatmári Lili (Topolya), a 7–8. osztályosoknál pedig Gál Flóra (Kishegyes) bizonyult a legjobbnak. A középiskolásoknál Kőműves Csenge (Kishegyes) és Sziveri Emese (Muzslya) osztoztak az első helyen, a felnőtt kategóriában pedig Fási Barnabás (Nagykanizsa) lett az első.

Mindkét Dudás-díj Kishegyesre került: az általános iskolásoknak járó Dudás Kálmán-plakettet Gál Flóra kapta, a középiskolás, felnőtt kategóriában kiosztásra kerülő Dudás Kálmán-díjat pedig Kőműves Csenge.
A 25. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Kishegyes község önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a Gebi Kft., a Solymosy Könyvesház, a Forum Könyvkiadó, a Smart Market és az Aretol Kft.