2024. április 26., péntek
AUTÓS HÍREK

Zengő-csoda és francia címvédés

Még hat versenyzőnek maradt bajnoki esélye, amikor a túraautó-világkupa megkezdte szezonzáró hétvégéjét a szocsi olimpiai park köré épített versenypályán, ahova első alkalommal látogatott el a sorozat. Bár a hat bajnoki esélyes felütése hangzatos volt, valójában a Lynk & Co versenyzője, Yann Ehrlacher tekintélyes pontelőnnyel rendelkezett minden üldözőjével szemben, így tőle balszerencsére, Fréderic Vervischtől (Audi), Esteban Guerrieritől (Honda), Santiago Urrutiától, Yvan Mullertől (Lynk & Co) vagy Jean-Karl Vernay-től (Hyundai) pedig kimagasló teljesítményre volt szükség a két futamon ahhoz, hogy fordulat álljon be a tabellán. A kimagasló forma azonban nem tőlük, hanem egy egészen váratlan helyről, a magyar Zengő Motorsporttól érkezett a hétvégén!

Az egyik legmelegebb orosz városnak számító Szocsi sem úszhatta meg a november végi időjárást, vasárnap mindkét futam ítéletidőben, rendkívül vizes pályán zajlott, ami a szokottnál nagyobb kavarodáshoz vezetett a pályán. Az első futam Guerrieri nagy bukásával indult, majd egészen a hajráig Vernay vezetett, a magát a 8. rajthelyről fokozatosan előreverekedő Mikel Azcona viszont nyomás alatt tartotta őt a Zengő Cuprájával, és az utolsó körben sikeresen előzött a győzelemért. Bár a spanyolnak idén is volt már dobogója, idén most nyert először a csapat. A befutó izgalmai között Ehrlacher szinte észrevétlenül futott be a 6. helyen, ezzel pedig elegendő pontot szerzett ahhoz, hogy címét megvédve idén is ő legyen a WTCR bajnoka. A kínai Lynk & Cókat futtató Cyan Racing pedig a csapatok tabelláján is bebiztosította az első helyet.

Bár a lényegi kérdések eldőltek, a Zengőnél izgatottan várhatták a második futamot is, ahol Azconának a második helyről rajtolva a ritka duplázásra is esélye volt. A spanyol a rajtnál az élre is állt, ám a harmadik kör végén vitatott körülmények között kiesett: a biztonsági autós szakasz végén, amikor a mezőny az újraindításra készülődött, Muller hátulról nekiütközött, és egyikük sem tudta folytatni. Azcona balszerencséjéből viszont profitált a csapattárs, Rob Huff, aki nagy csatában győzte le Vervischt, akivel már az első futamon való ütközése is egy dobogójába került. A sorozatba idén a Zengővel visszatérő, ám az év nagy részében a várakozások alatt teljesítő Huff ezzel visszatért a dobogó tetejére, a magyar csapat pedig olyasmit ért el, ami korábban még a Michelisz-évek alatt sem sikerült neki soha: egy hétvége mindkét futamát megnyerte.

Maga Michelisz Norbert Szocsiban nem volt harcban a dobogóért, a szezont pedig végül a tabella nyolcadik helyén zárta a Hyundaijal, míg a hondás Tassi Attila itt jól szerepelt, a második futamon negyedik lett, ám a bajnokságban a tizennegyedik helyen végzett.

A bajnokság végeredménye: 1. Ehrlacher 222 pont, 2. Vervisch 201, 3. Vernay 177, 4. Muller 169, 5. Urrutia 167, 6. Guerrieri 164, 7. Azcona 158, 8. Michelisz 146, … 14. Tassi 96, … 20. Boldizs 9 stb.

Dakar: nyerhet-e elektromos autó?

Már javában zajlik a készülődés a 44. Dakar-ralira, amely 2022. január 1. és 14. között zajlik majd, a helyszín pedig sorozatban harmadszor Szaúd-Arábia lesz. A verseny Hailban indul és Dzsiddában ér véget – utóbbi város kiemelt pozícióba lépett az ország autósportéletében, hiszen most hétvégén az első szaúdi Formula–1-es nagydíjnak is az ottani utcai pálya ad otthont.

A Dakar össztávja több mint 8000 kilométer, ebből a mért szakasz 4300 kilométer lesz, a szervezők pedig az útvonallal együtt további újdonságokat is bejelentettek egy hónappal a rajt előtt: a verseny a jövő évtől kezdődően része lesz az FIA, az FIM tereprali-világbajnokságának is, így még nagyobb rivaldafény helyeződhet a világ legnagyobb sivatagi viadalára. Sok más szériához hasonlóan a Dakar is igyekszik lépéseket tenni az egyre zöldebb energiahasználat felé, a frissen létrehozott T1-Ultimate kategóriában azokat a járműveket értékelik majd, amelyek alternatív üzemanyaggal működve teljesítik a versenyt.

Hibrid hajtású autók azonban már most akár a győzelemre is esélyesek lehetnek. Köszönhető mindez a Dakarra ambiciózus tervekkel visszatérő Audinak, amely a Formula–E-ből és a DTM-ből is kiszállt az elmúlt években, az ott kifejlesztett technikát pedig most RS Q e-tron nevű terepautójában egyesítette. A gyártó három modellje elektromos hajtással készül teljesíteni a verseny, ám mivel az akkumulátorok töltése a sivatagban nem megoldható, azt a DTM-ből átmentett, benzines turbómotor végzi majd a fedélzeten. Hogy milyen komolyak az Audi tervei, azt igazolja, hogy rögtön egy igazi szupercsapatot sikerült verbuválniuk, hiszen Stéphane Peterhansel, idősebb Carlos Sainz és Mattias Ekström lesznek a versenyzőik. Peterhansel idén januárban már a 14. Dakar-győzelmét szerezte, ami elmondása szerint ideális pillanat lett volna ahhoz, hogy 55 évesen végleg szögre akassza a sisakot, ám amikor az Audi megkereste ezzel a rendhagyó projekttel, nem tudott ellenállni. „Ez lesz az utolsó nagy kihívásom. Ha sikerül nyernem egy elektromos autóval, akkor tényleg mindent elértem” – mondta a francia.

A verseny előzetes nevezési listáján 430 jármű iratkozott fel, a motorosok között pedig ismét megtalálható a Dakart idén 10. alkalommal teljesítő Saghmeister Gábor neve.