2024. március 28., csütörtök

Csökkent a megbetegedések száma

Zentán, Magyarkanizsán és Adán is kevesebb a fertőzött

Zentán egynegyedére esett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Lőrinc Csongor, Zenta község vakcinációval megbízott koordinátora elmondta, hogy az esetszámok csökkenésétől függetlenül vannak súlyos esetek, de jobb a helyzet.

– Zentán jelenleg 202 aktív fertőzött van, és ez is azt mutatja, hogy jóval kevesebb most a megbetegedés. Ami a Covid-rendelő munkaidejét illeti, 7-től 22 óráig fogadják a pácienseket, és az oltóponton jelenleg háromféle vakcinát lehet felvenni. Ezek a Pfizer, a Sinopharm és a Szputnyik V. Akik a Pfizert vagy a Szputnyik V-t igénylik, azoknak előre kell jelentkezniük a védőoltás felvételére, akik viszont a Sinopharmot szeretnék felvenni, azok bejelentés nélkül is jöhetnek. A csütörtöki nappal bezárólag a községben 7500-an vettek fel egy védőoltást, és több mint 90 százalékuk a második dózist is megkapta. A harmadikat idáig 3777-en vették fel – mondta Lőrinc Csongor.

Magyarkanizsán az egészségházban, ugyanúgy, ahogy minden településen, szeptember óta drasztikusan emelkedett a fertőzöttek száma és nőtt a Covid-rendelő terheltsége. Gyólay Karolina, az intézmény igazgatója elmondta, hogy csak Magyarkanizsán hetekig napi 40–60 páciens kapott náluk a rendelőben egészségügyi ellátást, ápolást.
– Sajnos volt olyan nap, hogy 30 páciensnél állapítottuk meg a vírus jelenlétét. A teszteltek 60 százaléka pozitív lett, és közülük 20 százalék rögtön kórházi kezelésre szorult. Ma elmondhatjuk, hogy csökkenő tendenciát mutat a Covid-rendelőben jelentkezők száma, és a beazonosított fertőzöttek száma is a felére csökkent. Reméljük, ez továbbra is így lesz. Jelenleg 100 alatt van a 14 napon belül beazonosított fertőzöttek száma, de a közegészségügyi intézetben persze nagyobb szám van nyilvántartva, hisz egészségügyileg még nem kaptak felszabadítást, vagyis nem nyilvánítottuk gyógyultnak a pácienst. Sajnos ebben a két hónapban több gyereknél is regisztráltuk ezt a betegséget, ami eddig nem volt jellemző. Ez a variáns agresszívebb, súlyos kórképet tudott kialakítani pár nap alatt.
A védőoltás igénylése, különösen a harmadik dózisé, folyamatos. Eddig 7750-en vették fel az első dózist, ennek 95 százaléka a másodikat is, a harmadik dózist több mint 3000 polgár igényelte. Legtöbben az elmúlt időszakban a Pfizer védőoltást kérték.

A zentai egészségházban háromféle vakcina közül választhatnak

A zentai egészségházban háromféle vakcina közül választhatnak

A 21. században, amikor az epidemiológusok a következő koronavírus-hullámot két hét múlva jósolják, nincs más megoldás saját egészségünk és mások megvédésére a koronavírus elleni harcban, csak a védőoltás.
Az elmúlt egy hétben Ada községben is csökkent a megbetegedések száma, és 110 aktív Covid-19-beteget regisztráltak. Dr. Balog András, az Adai Egészségház igazgatója elmondta, hogy az elmúlt egy hétben enyhe csökkenés mutatkozik a megbetegedések számát illetően. Kiemelte, hogy az említett időszakban a Covid-ambulancián naponta átlagosan tíz személynél végezték el a koronavírustesztet, közülük átlagosan négy–hét személynek lett pozitív a tesztje. A páciensek kora meglepően változatos, a néhány hónapos kisgyerektől a nyolcvanhárom éves idős emberig. Az igazgató örömmel újságolta, hogy kedden a mišeluki Covid-kórházból hazahozták az egyik meggyógyult betegüket.

Adán a Covid-ambulancia 9-től 17 óráig fogadja a betegeket, akiknek érdemes telefonon időpontot kérniük a torlódás elkerülése végett, a sürgős eseteket pedig a mentőszolgálat látja el. Adán az oltóponton folyamatosan végzik a védőoltás beadását. Előtte időpontot kell kérni, de az érintett rövid időn belül megkapja a vakcinát. Szombatonként nagy akciókat bonyolítanak le, amelyeken negyven-ötven vakcinát is beadnak az igénylőknek. Az oltópont egyedül vasárnap nem dolgozik, mert a személyzetnek is pihennie kell, hiszen a járványhelyzet már huszonkét hónapja tart. Az igazgatótól megtudtuk, hogy az igénylők Sinopharm, Pfizer–BioNTech, Szputnyik V védőoltást kérhetnek. Hozzátette, hogy Ada községben eddig összesen 5024 első dózisú vakcinát adtak be, 4810 másodikat, illetve 2202 személy vette fel a harmadik dózist. Az elmúlt hét napban összesen 53 személy kapta meg a védőoltás első adagját, akiknek nagy többsége harminc és negyven év közötti felnőtt. Dr. Balog András szerint ez az a korosztály, akire hatni kéne, hogy minél nagyobb számban vegyék fel a védőoltást, mivel a lakosság legaktívabb rétegéről van szó, akik sokfelé megfordulnak. Az igazgató rámutatott, hogy Ada községben a mintegy 11 000 főt számláló felnőtt lakosság átoltottsága 47-48 százalék körül alakul, ami nem elegendő, és jóval alacsonyabb az országos átlagnál.