2024. március 19., kedd

Tőkés szerint szörnyszövetséget legitimál az RMDSZ

Tőkés László szerint szörnyszövetséget legitimál a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bukaresti kormányban. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kolozsvári sajtótájékoztatón értékelte pénteken a romániai nagykoalíció megalakulását.

Úgy vélte: Romániában dühöng a politikai és erkölcsi balkanizmus, a nagypolitikán úrrá lett a hazugság, az árulás, a butaság és a szolgalelkűség. „A szörnyszövetséget alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) becsapta a választóit, hiszen semmilyen elvi alapja nincsen a politikájuknak" – mondta.

„Lám, így egyesül a vörös pestis és a nemzeti liberalizmus. Ennek a kiábrándító érdekházasságnak az élén pedig az a szász származású Klaus Iohannis elnök áll, aki tavaly áprilisban még azzal vádolta a PSD-t, hogy eladja Erdélyt Orbán Viktornak" – jelentette ki. Hozzátette: miután Iohannis többször is válságba taszította az országot, csütörtökön arról prédikált, hogy Románia megelégelte a kríziseket, és a szavak helyett a tetteknek van itt az ideje.

„Micsoda nagyképű demagógia" – értékelte a volt püspök.
Tőkés László talánynak tekintette, hogy a két nagy párt miért ragaszkodott az RMDSZ kormányzati részvételéhez akkor is, ha a szavazatai nélkül is elegendő parlamenti támogatással rendelkezik a koalíció.

„Fájdalmam, hogy (az RMDSZ) mint annyiszor, most is részesévé válik a többségi zsákmánypolitikának, nevével legitimálva ezt a szörnyszövetséget. (.) Ezáltal elveszítette a képességét arra, hogy a magyar érdekeket képviselje. Egy elnyomott kisebbség képviselőjeként legitimálja az elnyomókat" – jelentette ki a politikus.

Tőkés László úgy vélte: az RMDSZ-nek az autonómia, az önálló állami magyar oktatás kiharcolásával, az államosított közösségi vagyon visszaszerzésével kellene foglalkoznia. Valószínűsítette, hogy a szövetség is a helyreállítási alapból származó pénzforrásokra, „a zsákmányra" pályázik.
„Nem szabad hagynunk, hogy megvásároljanak" – jelentette ki. Azt a meggyőződését hangoztatta, hogy ez hosszú távon veszteség lesz.