2024. április 26., péntek

Hagyomány és tűzoltás

A hétvégén olyan rendezvényt tartottak meg Kishegyesen, amilyen idáig még nem volt Vajdaságban. Összetartozás elnevezéssel hagyományőrző tűzoltóversenyt szervezett a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület. Az ötlet nem új, Magyarországon már szép hagyománya van az ilyen jellegű versenyeknek. A kishegyesi tűzoltók is ott ismerkedtek meg ezzel a rendezvénnyel, hét évvel ezelőtt. A versenyre Budapestről, a XIII. kerületből és Erdélyből is érkeztek vendégek.
A hagyományőrző tűzoltóverseny megszervezésében a kishegyesi tűzoltóknak nagy segítséget nyújtott Béres Ferenc, a Magyar Tűzoltószövetség hagyományőrző bizottságának elnöke és a XIII. Kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó- és Sportegyesület alapító tagja. Bérestől megtudtuk, hogy az ilyen jellegű versenyek szervezésével elismertséget próbálnak hozni az önkéntes tűzoltóknak.

Béres Ferenc (balról) üdvözli a verseny résztvevőit és közönségét

Béres Ferenc (balról) üdvözli a verseny résztvevőit és közönségét

– A kishegyesi önkéntes tűzoltókat rendszeresen hívjuk a budapesti rendezvényekre, illetve a vajdasági tűzoltószövetséget próbáljuk minél több rendezvényre elhívni. Ennek az a célja, hogy megismerjék, mi történik az anyaországban, illetve megpróbáljuk összehozni őket a magyar tűzoltó-társadalommal – mondta el az elnök, majd azzal folytatta, hogy húsz évvel ezelőtt kezdtek ilyen jellegű versenyeket szervezni. Ezzel az volt a céljuk, hogy a tűzoltósággal és a magyar társadalommal megismertessék, hogy mi volt régen, hogyan dolgoztak régen a tűzoltók. Pl. egy tűzoltószekérrel csak két tűzoltó ment, a lovakat a környékbeli gazdák biztosították, a pumpálást pedig a lakók végezték, hogy a saját tulajdonukat védjék.

Az alsó víztartályos kocsifecskendő Sződ községből

Az alsó víztartályos kocsifecskendő Sződ községből

Maga a verseny tartalmazta a régi tűzoltási módszer elemeit, persze, új és játékos dolgokkal pótolva.
– Felkértek minket a kishegyesi tűzoltók, hogy szervezzünk náluk is hagyományőrző versenyt. Ezt mi örömmel elvállaltuk, és hoztuk a felszerelésünket is. Ők csak két dolgot biztosítottak, a szalmabálát és a sörösrekeszeket, amiket felhasználtunk a verseny során. A verseny abból állt, hogy voltak különböző állomások, amiket teljesíteni kellett, és csak úgy lehetett továbbjutni a pályán. Szalmabálából kaput kellett építeni, majd azon átbújni, sörösüvegeket kellett átrakni egyik rekeszből a másikba. Mivel nekem van egy tűzoltóskanzenem Budapesten, ezért onnan elhoztam egy játékot, a tűzoltóautó-feltekerőt. Ez is egy versenyszám volt, a cél lelövése a pálya végén pedig már csak egy bónusz volt mindenkinek – tudtuk meg Bérestől.

A tűzoltókocsi-feltekerő a budapesti tűzoltóskanzenből érkezett

A tűzoltókocsi-feltekerő a budapesti tűzoltóskanzenből érkezett

A verseny utolsó állomása az volt, hogy kézzel hajtós kocsifecskendő vízsugarával le kellett lőni egy labdát egy bója tetejéről. Amint kiderült, maga a kocsi is érdekesség.
– Egy alsó víztartályos kocsifecskendőt hoztunk, amit annak idején Sződ község önkormányzatától szereztünk meg. Ezt teljesen felújítottuk, csak azzal a céllal, hogy versenyezzünk vele. Emellett az egyesületünknek hat olyan tűzoltáshoz szükséges eszköze van, ami muzeális értékű. Ez is az volt, de mivel rendszeresen visszük versenyekre Magyarországon és külföldön is, ezért eléggé ütött-kopott. Ennek a gépnek két dugattyúja van, ez rántja fel egy szeleprendszeren keresztül a vizet. Menetes kapcsokkal van a szívó és a nyomó oldala is ellátva, és csak régi tűzsugár-felszereléssel lehet használni. A vizet négy–hat méter mélységből tudja felrántani, illetve huszonöt méterig lehet vele ellőni – mondta a bizottság elnöke.

A labda lelövése tűzoltófecskendővel

A labda lelövése tűzoltófecskendővel

A versenyen végül nem hirdettek eredményt, mivel első alkalommal szervezték meg, ezért mindenkit győztes lett. A versenyt követően átadták a felújított Szent Flórián-szobrot, amelyet ft. Brasnyó Ferenc esperesplébános újraszentelt. A találkozó keretében könyvbemutató is volt, dr. Szőke Anna kishegyesi néprajzkutató Istennek dicsőség, embernek segítség című könyvéről a szerző beszélt. Ez a könyv a kishegyesi önkéntes tűzoltók történetével foglalkozik.

Épül a szalmabála kapu

Épül a szalmabála kapu

A tűzoltásban nagyon jók, a puzzle kirakásában már kevésbé

A tűzoltásban nagyon jók, a puzzle kirakásában már kevésbé

Munkában a kocsifecskendő

Munkában a kocsifecskendő

Ft. Brasnyó Ferenc újraszenteli Szent Flórián szobrát

Ft. Brasnyó Ferenc újraszenteli Szent Flórián szobrát

Dr. Szőke Anna könyvbemutatója

Dr. Szőke Anna könyvbemutatója