2024. április 26., péntek

Három év alatt elkészül

Megkezdődtek az Újvidék–Szabadka vasútvonal munkálatai – Kilencből négy megállón lehet majd felszállni a gyorsvonatra

Három éven belül, 2024 végére elkészül a Belgrád–Budapest gyorsvasútvonal Újvidék–Szabadka–Kelebia szakasza is, 2025-ben pedig a magyar fél is teljes egészében befejezi a vasút határtól Budapestig terjedő szakaszait – hangzott el tegnap Újvidéken, a Szabadka felé haladó vonal munkálatainak elindításakor, melyet egy gombnyomással Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, Aleksandar Vučić szerb államfő és Csen Bo belgrádi kínai nagykövet kezdett meg. Mint ismeretes, jövő februárra elkészül a Belgrád és Újvidék közötti szakasz, melyen a Svájcból beszerzett Stadler-vonatok is közlekednek. A 183 kilométeres szerbiai szakasz 108 kilométeres, tehát hosszabb, de könnyebb részének építése kezdődött meg. Magyarországon a munkálatok 167 kilométeren folynak, az előkészítésen van jelenleg a hangsúly, a múlt hónapban megszerezték a végleges, jogerős építési engedélyt. Újvidéktől a magyar határig összesen negyvenkilenc alul- és felüljáró épül ki a zavartalan közlekedés érdekében.

Egy új világrend van éppen kialakulóban, melyben a Kelet szerepe egyre nagyobb – fogalmazott a helyszínen, az újvidéki vasúti rendezőállomáson Szijjártó. Szerinte sokan vannak azok, akik ebből megpróbálnak ideológiai kérdést és kritikát fabrikálni, végül azonban ezekről a kritikusokról is lehull a lepel, mert a számok mindig önmagukért beszélnek. A múlt év, mint mondta, az első olyan évnek számított, amikor az Európai Unió többet kereskedett Kínával, mint az Egyesült Államokkal, ugyanakkor maga az USA is többet kereskedett Kínával, mint az EU összes országával együttvéve. A magyar diplomácia vezetője szerint ilyen új világrend kialakulásakor a közép-európai országok előtt lényegében egy fontos kérdés van: kiveszik-e részüket a rendelkezésre álló lehetőségekből és haszonból?

Hozzátette, a szerbek és a magyarok egyértelműen amellett döntöttek, hogy profitálni akarnak, a nemzeti érdekeket tartják ugyanis szem előtt, s azok ezt a lépést diktálják. Ez vezetett el oda, hogy Szerbia és Magyarország is kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus viszonyt alakított ki Kínával, s a haszon egyik bizonyítéka a Belgrád–Budapest vasútvonal is.

VERSENYBE SZÁLLTAK

Szijjártó rámutatott arra, nagy verseny zajlik azért, hogy melyik útvonal számít majd a leggyorsabbnak a görög kikötők és Nyugat-Európa között. Szerbia és Magyarország úgy is dönthetett volna, hogy ebben a versenyben nem vesz részt, de akkor egy fontos lehetőségtől állt volna el – értékelte. A magyarok és a szerbek is az új világrend nyertesei akarnak lenni – hangsúlyozta beszédében.

BUDAPESTRE KÉT ÓRA ALATT

Van valami, ami még a magyar külügyi tárcavezető által elmondott pragmatikus, érdekeken alapuló kapcsolatoknál is fontosabb – mutatott rá beszédében Vučić, ez pedig az azokon is túlmutató őszinte, baráti kapcsolatok Magyarországgal és Kínával is. Az államfő elmondása szerint Szerbia pontosan tudja, mit kell tenni a biztonságos jövő, a jobb életszínvonal érdekében, s ezeknek a teendőknek a részét képezik a barátságok és az összeköttetések is. Korábban arról lehetett hallani, hogy Vajdaság volt az egykori Jugoszlávia legfejlettebb régiója, aztán a kilencvenes és kétezres években elveszített mindent, valamennyi értékét, gyárát bezárták. A lassú építkezés korszaka következett – elemezte a helyzetet Vučić –, melyben ma már komoly eredményeket lehet felmutatni.

Az, hogy 2025-ben Újvidékről el lehet utazni Budapestre két óra és öt perc alatt igen nagy előrelépés, mondta, s hozzáfűzte, az, hogy Belgrádtól Budapestig rövidebb ideig tart majd az utazás, mint Budapest és Bécs között, ugyancsak óriási eredmény. Az Újvidék és Szabadka közötti szakaszon kilenc állomás lesz összesen, a 200 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő gyorsvonat ezek közül Újvidéken, Verbászon, Topolyán és Szabadkán áll majd meg.

EGY ÖVEZET, EGY ÚT

Ning Csi-Csö, a Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) alelnöke videóüzenetében az Egy övezet, egy út kezdeményezés megvalósulásáról beszélt, s arról, hogy annak milyen fontos részét képezi a szóban forgó vasútvonal is, melynek a hasznát látják majd a térség polgárai, de a kereskedelemben részt vevő vállalatok érintett államok is.

Az eseményen egy szimulátoron bemutatták azt is, hogy a vonatvezető kabinjából hogyan néz majd ki a vasútvonal, egy maketten pedig azt ismertették, hogy milyen lesz a szerb–magyar határ közelében lévő része. A helyszínre, az újvidéki rendezőállomásra több száz polgár érkezett szervezetten, buszokkal, és végigkövette a munkálatok kezdetének folyamatát. Az eseményen jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Igor Mirović tartományi kormányfő és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is.