2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Hamilton nyert, Alonso a dobogón

Megkezdődött a három közel-keleti versenyt magában foglaló végjáték a 2021-es világbajnokságban, elsőként az F1-es naptárba újonnan beszálló katari Losail International Circuit fogadta a mezőnyt. A felfokozott bajnoki harc indulatai viszont a hét közben is forrtak, a nézőnek okkal lehet olyan érzése, hogy ha csak a pályán történteket követi, a vb-harc jelentős részéről lemarad. A Mercedes egy előkerült új felvétel után a felülvizsgálatát kérte Max Verstappen és Lewis Hamilton interlagosi incidensének, amelyben a holland a pályán kívülre vezette a britet, ám a kérelmet visszautasították, a versenyzőkben kételyeket ébresztve annak kapcsán, hogy milyen manőverek maradnak még büntetlenül. A Red Bull eközben trükközéssel vádolta meg a Mercedest, amelynek szerintük menet közben, terhelés mellett elhajlik az egyik hátsó szárnyeleme, innen származhat a kiugróan erős egyenesbeli tempójuk. Az energiaitalosok fényképpel támasztották alá érvelésüket, nyomásukra pedig az FIA is szigorított a tesztelésen, ám a Mercedes minden mérésnek megfelelt…

Mindeközben azért megkezdődtek az események a pályán is, amely csak egy hosszú egyenest tartalmaz, ám a fekete autók itt is gyorsabbnak tűntek a Red Bulloknál. A pole-t nagy előnnyel szerezte meg Hamilton Verstappen előtt, utólag viszont a hollandot 5, Valtteri Bottast pedig 3 rajthellyel sorolták hátra, amiért nem lassítottak sárga zászlónál. A hétszeres bajnok dolga kissé könnyebbé vált, hiszen így lassabb autókkal Pierre Gasly és Fernando Alonso kerültek közvetlenül mögé a rajtrácson, a startnál pedig el is tudott húzni tőlük. Verstappen is hamar felküzdötte magát a második helyre, a Mercedesre közeledni azonban már nem tudott, így az első két hely változatlan maradt. Mögöttük azonban defekthullám sújtott többeket azok közül, akik egyetlen kerékcserével próbálták abszolválni a távot. Bottas a harmadik, Lando Norris a negyedik helyről esett hátra emiatt, Alonso azonban életben tudta tartani a gumikat, képes volt meglógni a két kiállás után őt levadászni próbáló Sergio Péreztől, így az Alpine-nal a harmadik helyen végzett. Ezzel több mint hét év, a 2014-es Magyar Nagydíj után tért vissza az F1-es dobogóra a spanyol, aki azóta négy évet a küszködő McLarennél, kettőt pedig más bajnokságokban töltött.

Hamilton ezúttal eseménytelen győzelmével csökkentette tovább hátrányát a tabellán, de két fordulóval a szezon vége előtt nyolc ponttal még mindig Verstappennél van az előny, míg a Mercedes öt egységgel vezet a Red Bull előtt. A holland két hét múlva, a szintén új helyszínnek számító Szaúd-arábiai Nagydíjon már bajnok lehet, ha 18 ponttal többet szerez a britnél, de valószínűbb, hogy a döntés a szezonzáróra marad, amit Abu-Dzabi átalakított pályáján rendeznek.

A Katari Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:24:28,471, 2. Max Verstappen (Red Bull) +25,7 másodperc hátrány, 3. Fernando Alonso (Alpine) +59,4, 4. Sergio Pérez (Red Bull) +1:02,3, 5. Esteban Ocon (Alpine) +1:20,5 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 351,5 pont, 2. Hamilton 343,5, 3. Bottas 203, 4. Pérez 190, 5. Norris 153 stb. Csapatok: 1. Mercedes 546,5 pont, 2. Red Bull 541,5, 3. Ferrari 297,5, 4. McLaren 258, 5. Alpine 137 stb.