2024. március 19., kedd

Három minisztériumot kap az RMDSZ

Megkapta a kormányalakítási megbízást Nicolae Ciucă

Megkapta a kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis román államfőtől hétfőn Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi miniszter, akit a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíció jelölt a posztra.

Iohannis rövid sajtónyilatkozatban jelentette be, hogy – a PNL által javasolt – Ciucának a megalakult szilárd parlamenti többség javaslatára adott (újabb) kormányalakítási megbízást. Ciuca három hete visszaadta első kormányalakítási megbízását, mivel akkor pártjától egy kisebbségi PNL-RMDSZ kormány megalakítására kapott felhatalmazást, amelynek a beiktatásához nem sikerült parlamenti többséget szereznie.

A hárompárti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, és így alkotmánymódosításra is képes.

A koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva adja a kormányfőt, a cserére pedig másfél év múlva, 2023 májusában kerül sor.

Florin Cîțu PNL-elnök hétfőn kompromisszumos megoldásnak nevezte, hogy pártja a PSD-vel lépett koalícióra, és arról biztosította híveit, hogy ez nem feltétel nélküli kompromisszum. Szerinte az Európai Bizottság által jóváhagyott PNRR magában foglalja az ország modernizálásának, költségvetési stabilitásának, európai elkötelezettségének feltételeit, a PNL pedig azon fog őrködni, hogy az új kormány teljesítse a PNRR-ben vállalt reformokat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke rámutatott: egy ekkora többséggel rendelkező kormánynak kötelessége hosszú távú fejlesztéseket indítania, meg kell újítania az ország megkövesedett közigazgatási struktúráit, alkotmányos reformot kell végrehajtania. Az egyik legfontosabb teendő, hogy Romániát parlamentáris köztársasággá alakítsák át, ahol az államfőt a parlament választja meg – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

A koalíciós megállapodás szerint a PSD-nek 9, a PNL-nek 8, az RMDSZ-nek 3 minisztere lesz az új kormányban, ugyanakkor a szociáldemokratákhoz kerül a kormányülések napirendjének kidolgozásában fontos szerepet játszó, miniszteri rangú kormányfőtitkári poszt is.
Szociáldemokrata politikus vezeti majd a pénzügyi, a védelmi, a gazdasági, a közlekedési, mezőgazdasági, egészségügyi, munkaügyi, és művelődési minisztériumot és az újonnan létrehozandó családügyi és ifjúsági tárcát. A PNL-nél marad a belügyi, külügyi, igazságügyi, energetikai, oktatási, beruházási és európai alapokat kezelő és a digitalizációs tárca, valamint a kis- és középvállalatokért és idegenforgalomért felelős újonnan alakuló tárca.

Az RMDSZ megtartotta a fejlesztési, a környezetvédelmi, valamint a sportminiszteri posztot.

A hárompárti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, a PNL által jelölt Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter számára kér hétfőn kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől, ugyanakkor megegyezett abban, hogy másfél év múlva a kormányfői tisztséget a PSD veszi át.