2024. március 29., péntek

Folyamatos a digitalizálás

A magyarkanizsai József Attila Könyvtárban ismét sok a látogató

A helyzet szülte kényszer mindenre rányomta a bélyegét, még a könyvtárba járási szokásainkra is, ahogy azt a magyarkanizsai József Attila Könyvtár igazgatója, Bús Csaba elmondta. Mára azonban, bár nem oldódott meg semmi, nem lábaltunk ki a járványból, de visszatérni látszik a jól bejáródott rendszer, és egyre többen térnek be a könyvtárba, sőt a kulturális csemege, a könyvbemutatók is visszatértek, természetesen az előírásokkal összhangban. Kedden épp egy fiatal helybeli első szárnypróbálgatásait követhettük figyelemmel. Hugyec Anikó Túl kevés idő című romantikus regényét mutatták be. Közkedveltek a gyerekeknek tartott foglalkozások is, és mindezekről, valamint a háttérben folyó munkálatokról számolt be az igazgató.

– Visszatért a régi nyitvatartási rend, ami azt jelenti, hogy a magyarkanizsai könyvtár délelőtt és délután is nyitva van, szombat délelőtt is, horgosi fiókkönyvtárunkban pedig heti négy napon várjuk az olvasókat. Lassan megszoktuk a helyzetet, és nagyságrendileg ugyanannyian jönnek, mint korábban, egyedül a gyermekeknek tartott foglalkozásokat kellett mellőznünk, de ez is fokozatosan visszatérhet, ezt reméljük – mesélte az igazgató, aki arra is kitért, hogy az intézmény költségvetési tervében nem okozott fennakadást a helyzet, így bővíteni is tudták az állományt.

– Az idén 1500 kötettel tudjuk bővíteni a könyvállományunkat a több helyről érkezett támogatásnak köszönhetően. Pályázat és könyvadomány formájában is hozzájutottunk kötetekhez. A szabadkai Grafoprodukt nyomdától idén nagyon szép könyvcsomagot kaptunk, ez egy friss együttműködés, ugyanakkor Magyarország kormánya és természetesen a helyi önkormányzat is a segítségünkre van, valamint az MNT mint alapító és társalapító. A szerb könyvek tekintetében pedig a szerbiai kulturális minisztérium van segítségünkre – fejtette ki Bús Csaba, aki a digitalizációra mint napjaink elmaradhatatlan lépéstartására is kitért.

– Nagyon jó a kapcsolatunk a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel, velük együttműködve, illetve a Magyar Nemzeti Tanácstól kapott számítógépes eszközökkel az idén digitalizálni tudtuk a helyismereti állományunk jelentős részét. Több mint száz könyvet ölel fel ez pillanatnyilag, vagyis számítógépen is olvashatóak ezek a könyvek. A következő lépés pedig a sajtóanyag feldolgozása lesz reményeink szerint, a Magyarkanizsával kapcsolatos újságok, illetve újságcikkek. E kiadványokat egyelőre a könyvtárban tudják böngészni az olvasók – tájékoztatott Bús Csaba igazgató.