2024. április 26., péntek

Szelektíven gyűjtött szemétben a jövő


A topolyai Komgrad Kommunális Közvállalat a tudatos és felelősségteljes hulladékkezelés érdekében az utóbbi időben a város több pontjára különböző színű tárolókat helyezett ki – tudtuk meg Domány Dudás Dianától, a közvállalat igazgatónőjétől.

– Továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy a különböző anyagú és állagú hulladékot más-más módon tanácsos begyűjteni és tárolni. Ennek több oka is van. Egyáltalán nem mindegy, hogy a műanyag keveredik-e a konyháról származó, egyébként komposztálható, növényi eredetű hulladékkal, és a palack további hasznosítása, tisztítása érdekében még mekkora energetikai és időbeli befektetés szükséges. Ezért is indítottunk különböző figyelemfelhívó akciókat a tudatos hulladékkezelés előmozdítása érdekében. Topolya utcáin 30 ponton helyeztünk ki a műanyag palackokat gyűjtő sárga konténereket, így ezek váltották fel a régi ketreceket. Ezeket az összegyűjtött, különválogatott műanyagokat egy újrahasznosításra szakosodott cég munkásai köbös zsákokba helyezve szállítják el – mondta el az igazgatónő, aki azt is hozzátette, hogy a papírhulladék tárolására kék színű konténereket helyeztek ki, az üveg tárolására zöld fedelű, fémvázú tárolók állnak rendelkezésre.

– Az a tapasztalatunk, hogy a hulladék szelektív módon történő begyűjtése nem egyértelmű mindenki, illetve minden korosztály számára. Azoknak, akik éveken, évtizedeken keresztül nem így gyűjtötték és tárolták a szemetet, nagyon nehéz az átállás. Ezért is valljuk azt évek óta, hogy minél korábban kell elhinteni a gyerekek között ezt a szemléletet, így igyekszünk több motiváló megmozdulást szervezni az óvodások számára. Persze ebből kiindulva titkon reméljük, hogy az ovisok hatással lesznek odahaza a család többi tagjára is. A gyermekhét alkalmával a Bambi Iskoláskor Előtti Intézményt is bekapcsoltuk a figyelemfelhívó akciónkba. Az óvodásoknak az volt a feladatuk, hogy a sárga konténereket vegyék célba, és minél több műanyag palackot helyezzenek bele játékos módon. A rendezvényen jelen voltak a Komgrad munkatársai is, a gyerekek pedig emellett összefoglaló előadást hallhattak a hulladék szétválogatásának a fontosságáról. Hogy az ovisok számára még emlékezetesebb legyen az akció, édességcsomaggal is kedveskedtünk nekik – tette hozzá Domány Dudás Diana.

Kérik a lakosságot, hogy csak a célnak megfelelő szemetet dobják a színes kukákba, illetve ne mellette, a földön hagyják

Kérik a lakosságot, hogy csak a célnak megfelelő szemetet dobják a színes kukákba, illetve ne mellette, a földön hagyják

– Sajnos minden törekvésünk ellenére ma is fordulnak elő olyan esetek, hogy a célirányosan kihelyezett konténerekbe nem a megfelelő tartalmú szemetet teszik bele, tehát nem rendeltetésszerűen használják a kukákat. Van, hogy nem bele-, hanem a tároló mellé teszik le a zsákot, dobozt. Arra is van példa, hogy a kihelyezett zsákokban mindenféle szemét össze van keverve, amivel jelentősen megnövelik a dolgozóink munkafeladatait. Ezúton is kérem a polgárokat, ügyeljenek arra, hogy a megfelelő tárolóba a megfelelő minőségű és állagú hulladék kerüljön. Ezzel is becsüljük meg egymás munkáját és törekvéseit, hogy egészségesebb és tisztább környezetben élhessünk – hangsúlyozta a Komgrad igazgatónője.

A közvállalatban megtudtuk azt is, hogy a közelmúltban rendben lezajlott a díjmentesen igénybe vehető őszi lomtalanítási akció. Az erre kijelölt 10 munkanap alatt 38 konténer szemét gyűlt össze. Naponta két újabb helyszínen lehetett a tárolókba helyezni a háztartásokból származó méretesebb hulladékot, amit továbbszállítottak a Szabadkai Regionális Hulladéktároló békovai telepére további átválogatásra. Ilyenkor a Komgrad mindenféle háztáji hulladékot elszállít, amire az év többi napján nincs lehetőség.