2024. április 19., péntek

Szenvedély és dráma Magyarkanizsán

Hugyec Anikó első könyvét mutatták be

Túl kevés idő című könyvével robbant be a köztudatba a magyarkanizsai Hugyec Anikó, akinek első és mint megtudhattuk, nem is utolsó kötetét mutatták be a József Attila Könyvtárban. A romantikus, elsősorban a szerelem fontosságát hangsúlyozó regényt a magyarországi New Line kiadó vette gondozásába, és még annyira friss, hogy egy hónap sem telt el a megjelenés óta. A népszerűsítése helyben kezdődött meg, majd a hét folyamán más helyszínen, pénteken például Oromon szerveznek bemutatót, melynek során egy kellemes hangulatú estet terveznek, pont olyat, mint amilyen a magyarkanizsai is volt. A túl kevés időt majd a Túl hosszú idő követi, amint azt Hugyec Anikó elárulta a bemutatón, ahol Erdélyi Tóth Edit olvasott fel részleteket a könyvből, Ivanović Laura pedig kérdéseivel közelebb hozta a történetet és Anikó személyiségét a hallgatósághoz, akik Szerda Árpád zenélésében is elfeledhették vagy éppen hatványozottabban átélhették egy pillanatra a saját drámáikat. Előre nem árulták el a történet egészét, de a nyelvezetéből azért kaptak ízelítőt a jelenlévők, és az is kiderült, hogy egy több síkon futó szerelmi történet rajzolódik ki a könyv elolvasása közben az olvasónak.

– Évek óta aktív könyvmoly vagyok, és az idei év elején papírra is vetettem az én alaptörténetemet, a köré szőttem a többit, amiből aztán nagyon gyorsan ki is alakult a regény – mesélte Anikó, akinek csupán néhány hónap alatt gördült ki a szerelmi története, és másodszori nekifutásra már magyarországi kiadót is talált a könyvéhez. Ahogy mesélte, a zene által is el tudott mélyülni az írásban, talán éppen ezért jelenik meg a regényben több dal, amelyek nagy hangsúlyt kapnak.
– Maga a történet fikció, nagyon kevés, de létező valóságalappal, ugyanis azt vallom, hogy az ember csak abból tud adni, amije van, az én szívemből és lelkemből szól a könyv – mondta Anikó, akinek regényében fellehetőek helyi, kanizsai színek is.

Erdélyi Tóth Edit, Hugyec Anikó és Ivanović Laura a könyvbemutatón

Erdélyi Tóth Edit, Hugyec Anikó és Ivanović Laura a könyvbemutatón

– A regény tartalma egy romantikus történet, én-elbeszélő könyv női szemszögből, és két idősíkon fut: jelenben és múltban, tele szenvedéllyel és drámával – ad betekintést a könyvbe a szerző, akitől megtudtuk, hogy Juli, a főhősnő 2002-ben és 2019-ben megélt nehéz élethelyzetein át vezet a szövevényes út a képzelet világába, ami azonban valós is lehetne… Mindent körbeölel az idő, amelyből oly kevés, túl kevés van, vagy éppen túl hosszú az, amit el kell tölteni kétségek között, mégis ez a legtöbb, amit egy ember a másiknak adhat, ha szereti: az idejét. Anikó szerint pedig épp ez a lényeg az életben:
– Ezzel a könyvvel meg szerettem volna mutatni, hogy van igaz szerelem, amit semmi, de semmi nem szakíthat szét!