2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Kínai az Alfa Romeóban!

Az utolsó ülés is gazdára talált a jövő évi Formula–1-es rajtrácson, miután tegnap az Alfa Romeo bejelentette, hogy nem tartja meg a harmadik éve velük versenyző olasz Antonio Giovinazzit. Helyére Kuan-jü Csou érkezik, így ő lesz a sport történetének első kínai pilótája. Zsu jelenleg a Formula–2 tabellájának második helyén áll, a F1-es debütálásért pedig az ottani listavezető Oscar Piastrival versengett, aki végül az Alpine-nál kapott tesztpilótai állást. A 22 éves kínai lesz a jövő évi mezőny egyetlen újonca, amelyben kevés mozgás történik az idei évhez képest: Valtteri Bottas érkezik a másik Alfába, helyére George Russell lép fel a Mercedeshez, akinek megüresedett Williamsébe a visszatérő Alexander Albon ül majd be.

„Az, hogy én leszek az első kínai versenyző a Formula–1-ben, nemcsak nekem, hanem az egész kínai autó- és motorsportnak áttörést jelent” – kommentálta a bejelentést Csou.

A 2022-es versenyzőlista, Mercedes: Lewis Hamilton (brit), George Russell (brit). Red Bull: Max Verstappen (holland), Sergio Pérez (mexikói). McLaren: Lando Norris (brit), Daniel Ricciardo (ausztrál). Ferrari: Charles Leclerc (monacói), Carlos Sainz Jr. (spanyol). Aston Martin: Sebastian Vettel (német), Lance Stroll (kanadai). Alpine: Fernando Alonso (spanyol), Esteban Ocon (francia). Alpha Tauri: Pierre Gasly (francia), Cunoda Juki (japán). Alfa Romeo: Valtteri Bottas (finn), Kuan-jü Csou (kínai). Haas: Mick Schumacher (német), Nyikita Mazepin (orosz). Williams: Nicholas Latifi (kanadai), Alexander Albon (thaiföldi).

FORMULA–4

Jenić győzelemmel zárta az évet

Tizennégy év után először nyert szerb versenyző egy, az FIA égisze alá tartozó nemzetközi formulaautós sorozatban, amikor a spanyol Formula–4-es bajnokságban idén debütáló Filip Jenić elsőként ért célba a sorozat barcelonai szezonzárójának második versenyén. A gokartozásból idénre fellépő fiatal a valenciai első dobogóját fejelte meg ezzel a sikerrel, a szezont pedig a 12. helyen zárta, jelentősen jobban szerepelve két csapattársánál, így a teljesítményen talán nem fog múlni jövő évi maradása. A bajnokságot nagy pontelőnnyel a holland Dilano van’t Hoff nyerte.