2024. április 26., péntek

Külhoniak az Okos Dobozban

A digitális oktatási portál fejlesztését mutatták be Dombóváron

Külhoni régiókat bemutató feladatokkal bővült az Okos Doboz digitális oktatási portál – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Dombóváron. Potápi Árpád János az államtitkárság által támogatott fejlesztés bemutatóján, a belvárosi általános iskolában hozzátette: az új feladatok segítségével a Magyarországon, a Kárpát-medence külhoni régióiban és a diaszpórában élő diákok mélyebben megismerhetik az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági, a kárpátaljai, a horvátországi és a muravidéki értékeket, környezetet, irodalmat és történelmet.

A digitális platform több mint ötszáz új, multimédiás feladattal bővült, amelyeket a határon túli pedagógusszervezetek bevonásával kiválasztott csaknem ötven pedagógus tervezett meg – mondta.

Úgy fogalmazott, a magyar oktatás egyre jobban odafigyel a hazafias nevelésre, a Határtalanul Programnak köszönhetően az abban részt vett diákok már egységesnek látják a nemzetet.

A Testvértelepülés Programnak hála ezer Kárpát-medencei kapcsolat erősödhetett meg az elmúlt években, a Határtalanul Programban pedig magyarországi hetedik osztályos és középiskolás diákok látogathatnak el külhoni magyarlakta területekre – mondta.

Szűcs Dóra, az Okos Doboz Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az oktatási portál tartalmát, amely 2016 óta érhető el ingyen a közoktatás számára, kezdettől fogva használják a külhoni régiókban. A 2019/2020-as tanévben nőtt a határon túli felhasználók száma: az összesen megoldott 21 millió feladat 20 százalékát külhoni magyar diákok oldották meg – tette hozzá.

A bemutatón jelen voltak a tervezésben részt vett, határon túli magyar szervezetek képviselői. Az összejövetelen jelen volt és felszólalt Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is.