2024. április 24., szerda

Hiány vérből minden vércsoportban

Ada községben novemberben és decemberben a két rendes és egy rendkívül véradó napra várják az önkéntes véradókat

A Vajdasági Vérátömlesztő Intézet a Vöröskereszt Ada községi szervezetének közreműködésével véradó napot tart november 19-én, pénteken 8.30 és 11 óra Moholon a helyi közösségben, illetve december 21-én, kedden ugyancsak 8.30 és 11 óra között Adán a Vöröskereszt épületében. A Vöröskereszt adai szervezetének titkára, Velez Teodóra elmondta, hogy két rendes akció mellett november 30-án rendkívüli véradó napot tartanak Adán a Műszaki Iskola sportcsarnokában, a Kossuth Lajos utca 21. alatt.

– Nagy szükségünk van a véradókra, mert az újvidéki transzfúziós intézet jelezte, hogy nagy hiány van, nem arányos az önkéntes véradók száma azzal a véregységgel, amennyire éppen szükség lenne. Minden vércsoportból rendkívül alacsonyak a vértartalékok a tartományban. Emiatt rendkívüli véradásokra is számítanak, hogy pótolják a hiányt. Adán a rendkívüli véradó napot november 30-án tervezzük a Műszaki Iskolában, ahol valószínűleg a déli órákban lesz, hogy a délelőtti és a délutáni váltás is részt tudjon venni rajta – magyarázta Velez Teodóra. – A középiskolában november 25-étől felvilágosító előadásokat tartok a véradásról a gyerekeknek magyar és szerb nyelven, hogy megtudják, mire jelentkezhetnek. A rendkívüli véradó napot nemcsak a diákoknak szervezzük meg a középiskola sportcsarnokában, hanem minden önkéntes véradónak. Az időpontot hamarosan pontosítjuk, és akkor meghirdetjük a nyilvánosságnak. Nagyon jó, hogy a Vöröskeresztnek van közösségi oldala a Facebookon, ahol közzéteszünk a felhívásokat. A véradóknak van még egy Messenger-csoportjuk is, amelyen keresztül a legkönnyebben eljuttathatunk mindenféle információt az emberekhez. Nemcsak a Vajdasági Klinikai Központban van szükség vérre, hanem már a gyermekkórházban és a kamenicai intézetben is hiányt szenvednek, illetve az újvidéki Covid-kórházban szintén sokra van szükség. Ezért felkérek mindenkit, aki egészségesnek érzi magát, hogy okvetlenül jöjjön el, adjon vért, és ezzel is segítsen más embereken. Mindemellett maga is orvosi vizsgálaton esik át, ami nagyon fontos az egészsége megőrzése végett, mert a véradást követően minden véregységet kivizsgálnak. Ha rendellenességet tapasztalnak a vérben, akkor értesítik az illetőt, hogy jelentkezzen a kezelőorvosánál további kivizsgálásra és kezelésre – mondta a Vöröskereszt titkára.

Minden önkéntest várnak a véradó napokra (illusztráció)

Minden önkéntest várnak a véradó napokra (illusztráció)

A Covid-19-járvány miatt a moholi és az adai véradó napokon változatlanok az előírások, vagyis az önkéntes véradóknál lázat mérnek, és mindenkinek maszkot kell viselnie, valamint biztosítják a fertőtlenítőszert, amit mindenki a saját érdekében használhat.
– A véradó napokon azok a személyek, akik a védőoltást nem vették fel, továbbra is akadálytalanul adhatnak vért. Viszont akik felvették a vakcinát, azoknak igazolást kell hozniuk az oltás fajtájáról. Ha nincs igazolásuk, akkor négy hét haladékot kapnak, és nem vesznek tőlük vért. Ha a Moderna, a Pfizer–BioNTech vagy a Sinopharm védőoltást vették fel, akkor adhatnak vért mindenféle korlátozás nélkül. Ha az AstraZenecát, a Szputnyikot vagy a Janssent, akkor a vakcina felvétele után két hetet kell várniuk, és csak utána tudnak vért adni. A beoltottaknak azt az igazolást kell felmutatniuk, amelyet az egészségházban kapnak, miután felvették a védőoltást – nyilatkozta Velez Teodóra.