2024. április 26., péntek

Nem a „botcsinálta ökológusok” döntenek

A Jadar projektum sorsáról a polgárok hozzák meg a végleges döntést, nem pedig a politikusok és a mondvacsinált ökológusok – jelentette ki kabinetjének közleménye szerint Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter.

Újfent kiállt a Rio Tinto angol–ausztrál bányaipari óriáscég itteni kiaknázási tervei mellett, és közölte, hogy a lítium, melynek itteni bányászata most a kérdés, Európában kritikus fontosságú nyersanyagnak számít. (Az Európai Bizottság olyan nyersanyagokat minősít kritikus fontosságúaknak, melyek alapvető gazdasági jelentőséggel bírnak, de az EU-n belül nem nyerhetők ki megbízhatóan, és amelyeket ezért túlnyomórészt importálni kell.) Azt is megismételte, hogy a Jadar projektumban a legújabb technológiákat fogják alkalmazni, valamint hogy ez Szerbia számára egy kivételes fejlesztési lehetőség. Ám – tette hozzá – a projektum megvalósítása a környezeti hatás felmérésének eredményétől és attól függ, mit mondanak a polgárok a várható referendumon.

Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

„Teljes termelési láncot szeretnénk kialakítani, a bányától a lítiumelem-gyártáson át a villanyjárművek gyáráig. Ez több ezer embernek jelent munkahelyet, csupán a bányában 2000-nek, a bruttó társadalmi termékhez való hozzájárulás pedig 17 milliárd eurót tenne ki. Minderről, mint (Aleksandar) Vučić elnök is bejelentette, a lakosság dönt referendumon, de csak miután behatóan tájékozódott a részletekről” – mondta Mihajlović, aki szerint sokak számára az egész Jadar-ügy politikai visszaélések eszközévé vált. „Egyes professzorok arról beszélnek, hogy a Jadar majd eltűnik, hogy ellehetetlenül az ottani élet, pedig ennek semmi köze az igazsághoz. Kár, hogy ezek az emberek erre használják fel titulusukat, nekik ugyanis dupla felelősséggel kellene fellépniük.”

A tárcavezető közölte, hogy a Jadar projektum környezeti hatástanulmányai még nem készültek el, és majd csak ezek ismeretében lehet tárgyalni és dönteni „az ország és a polgárok javát szolgálva, nem pedig a politikusokét”. Az erdészeti kar egyik (meg nem nevezett) tanárának példáját is megemlítette, aki „a felülvizsgálati kormánybizottság tagjaként előbb jóváhagyta 14 mini vízerőmű építésének tervét, majd pedig ezek ellenzőjévé vált, mint ahogyan a referendumot is helyteleníti, pedig ez a lehetséges legdemokratikusabb eljárás”. A miniszter asszony azt állítja, hogy az állam felelős magatartást tanúsít, minden adat nyilvános, és nem hoznak olyan határozatot, amely ellenkezne a „népakarattal”.

A Rio Tinto még 2004-ben fedezte fel Loznica közelében a Jadaritnak elnevezett ércet, ebből nyernék ki a fehér aranynak is nevezett lítiumot, amelyet számos ipari alkalmazásban használnak, beleértve a hőálló üvegeket és kerámiákat, a repülőgépiparban használt ötvözeteket, a lítiumelemeket és a lítiumion-akkumulátorokat. A Jadar folyó (a Drina mellékfolyója) vidékén élő nyugat-szerbiai lakosság és az ország környezetvédő szervezetei évek óta tiltakoznak a Rio Tinto lítiumbányájának megnyitása ellen.