2024. május 5., vasárnap

December 7-étől érkezik a 20 eurós póttámogatás

Először a nyugdíjasok kapják meg

Hétfőtől november 30-áig lehet jelentkezni a 20 eurós állami támogatásra a Kincstári Igazgatóság portálján: www.idp.trezor.gov.rs.

„A második 30 euró kifizetésére tett ígéretünket már teljesítettük, hétfőn éjfélkor pedig megkezdődött a decemberben érkező, 20 eurót kitevő dinárösszeg igénylése. Hétfőn reggel 8-kor arról tájékoztattak munkatársaim, hogy már addig 3500 személy jelentkezett – mondta Siniša Mali pénzügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) műsorában.

A pénzügyminiszter közölte, hogy a póttámogatást a nyugdíjasok, a szociális segélyre szorulók és a fegyencek december 7-én kapják meg, a többi polgár pedig 8-án és 9-én.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Nem kell mindenkinek jelentkezni. Mindazok, akik májusban igényelték a 2x30 eurót, valamint a nyugdíjasok és a szociális segélyre jogosultak automatikusan megkapják ezt a 20 eurót is. A mostani jelentkezési lehetőséggel azok a nagykorú, szerbiai állampolgárságú, érvényes személyi igazolvánnyal rendelkező személyek élhetnek, akiknek itt van a lakhelyük, de a tavasszal nem igényelték az állami támogatást, most viszont kérik. Azok is igényelhetik, akik időközben szereztek támogatási jogosultságot, azaz betöltötték 18. életévüket, illetve akik a május óta eltelt időszakban szerbiai állampolgárságot és itteni lakhelyet szereztek. Személyi számukat (JMBG) és személyi igazolványuk számát kell megadniuk, valamint bejelölniük, hogy melyik banknál van számlájuk. Csak a saját folyószámlára kérhető az átutalás. Akinek sehol nincsen folyószámlája, annak a választása szerinti bankban az állam nyit számlát ingyenesen, és arra utalja a 20 eurónyi összeget, tehát a nem egész 2400 dinárt.

Mali elmondta: novemberben mindössze három nap alatt több mint 5,7 millió polgár számlájára fizették be a 30 eurót. Az is és a decemberi 20 euró is a koronavírus-járvány következményeinek mérséklését szolgáló, 3. állami segélycsomag része. „Amit ígértünk, azt késedelem nélkül valóra is váltottuk, és ezzel is ismét bebizonyítottuk, hogy Szerbia gazdasága stabil, van elegendő pénzünk, és a polgárok bízhatnak saját államukban. A tavalyi két segélycsomaggal együtt összesen 8 milliárd euróval segítettük a vállalatokat és a lakosságot. Ez mentette meg Szerbia gazdaságát, és így tudtuk megőrizni a lakosság életszínvonalát. A támogatások közvetlenül hozzájárultak a cégek fizetőképességének növeléséhez, és megkönnyítették ügyvitelüket. A lakossági segélyekkel serkentettük a hazai keresletet, és közvetetten élénkítettük a gazdasági tevékenységet” – magyarázta a pénzügyi tárca vezetője. Hozzátette: a nyugdíjasok jövő év februárjában várhatják a már korábban bejelentett 20 000 dináros támogatást. Ezt beleírták a 2022. évi költségvetésbe, amelyről hamarosan dönt a köztársasági képviselőház.

A miniszter az RTS műsorában kijelentette: az infláció a jegybank által meghatározott célfolyosón belül van, de elérte a felső határt, csillapodása pedig a jövő év második negyedére várható.