2024. április 26., péntek

Szállj dal, szállj!

Magyarcsernyén második alkalommal szerveztek nótaestet

Magyarcsernyén az Ady Endre Művelődési Egyesület Szállj dal, szállj! címmel másodszor szervezett magyar nótaestet. Az előadókat és a közönséget az egyesület nevében Bacsik Lőrinc Natália elnökségi tag köszöntötte.

– Nagy öröm számunkra, hogy az idén is megszervezhettük a nótaestet itt, Magyarcsernyén. Az ének, a vidámság jót tesz a lelkünknek és a közérzetünknek, és az az igazi nótaszó, amely élőben hangzik el – mondta Bacsik Lőrinc Natália.

Bíró Ferenc fellépése (Fotó: Vidács Hajnalka)

Bíró Ferenc fellépése (Fotó: Vidács Hajnalka)

A fellépők között több vajdasági közismert és elismert nótaénekes szerepelt, rádióénekesek és többszörös VIVE-résztvevők: Szabó Dékány Zsófia Felsőhegyről, Buják Andrija és Cára Aranka Csókáról, Morvai Melinda, Gőz László és Erős Mónika Temerinből, Szúnyog Tibor Torontálvásárhelyről, Bíró Ferenc Székelykevéről és Osztermann Emma Magyarcsernyéről. Az énekesek 5 dalból álló nótacsokrokat adtak elő: az igazi hallgató nótáktól kezdve a ropogós csárdásokig minden a terítékre került. Az énekesek az est végén közösen is elénekeltek egy nótát. A nótaénekeseket a Szóljon hát a nóta zenekar tagjai kísérték: Lakatos Miklós prímás, Kecskés László brácsás, Rác József nagybőgős. A színpad erre az estére egy különleges díszítést kapott, amely Mészáros Hajnalka munkája.

Cára Aranka fellépése (Fotó: Vidács Hajnalka)

Cára Aranka fellépése (Fotó: Vidács Hajnalka)

A magyarcsernyei nótaestek megálmodója Osztermann Emma nótaénekes, aki fiatal kora óta énekel, rendszeres résztvevője a torontálvásárhelyi Vitkay-vetélkedőnek (VIVE-nek), de más rendezvényeken is szívesen fellép, valamint a helybeli Őszirózsa asszonykórus vezetője volt 15 évig. Foglalkozik versírással is, tavaly januárban jelent meg Két kezemmel... című verseskötete. A nótaest után elmondta, hogy örömmel töltötte el, amikor az egyesület elnöke az idén is felkérte az est megszervezésére.

– Második alkalommal szerveztünk Magyarcsernyén nótaestet. Én úgy érzem, hogy ez jó az embereknek, és a tavalyi visszajelzések alapján szükség is van az ilyen estekre. A tavalyi fellépők is szívesen tértek vissza, ugyanis jó élményekkel távoztak innen. A szervezéssel kapcsolatban könnyű dolgom volt, mert sok énekes társam, barátom van, akivel együtt énekeltem több mint 20 évig különböző alkalmakkor. Szívesen elmegyek fellépni, ahova csak tehetem. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy más falvakban is tartanak hasonló esteket a kultúregyesületek, téli estéket, nótaesteket, ilyen módon egyfajta hagyományt szeretnénk kialakítani itt is – nyilatkozta a nótaénekes.

A nótaénekesek közös dala (Fotó: Vidács Hajnalka)

A nótaénekesek közös dala (Fotó: Vidács Hajnalka)

Hasonló volt a véleménye Hódi Juditnak is, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnöknőjének.

– A tavalyi visszajelzések alapján úgy gondoltuk, hogy itt, Magyarcsernyén is szükség van az ilyen műsorokra, estekre, ezért az idén is megszerveztük. A közönség most is nagyon jól érezte magát. Az egyesület szeretné, ha a nótaesteket hagyományossá tudná tenni, évente legalább egyszer meg tudná rendezni. A mostani est fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., amiért hálásak vagyunk – mondta az elnöknő.