2024. április 26., péntek

Ha ősz, akkor faültetés!

Az őszi faültetés időszaka majdnem olyan mozgalmas a kertészkedők életében, mint a tavaszi. Ilyenkor, ősszel azonban a fáké a főszerep. A több évtizedes múlttal büszkélkedő temerini Törteli Dísznövénykertészet tulajdonosától, Törteli Lászlótól megtudtuk, miként érdemes tervezni az ültetést, illetve, mire kell odafigyelni ahhoz, hogy a növények átteleljenek.

Törteli László (Ádám Jennifer felvétele)

Törteli László (Ádám Jennifer felvétele)

– Ősszel általában a nagyobb növényeket, cserjéket, fákat, bokrokat, örökzöldeket szoktak ültetni. Ilyenkor megvárjuk, hogy megálljon a vegetáció, lehulljanak a levelek, és utána lehet csak átültetni a különböző fákat, facsemetéket. Tapasztalatom szerint az emberekre tavasszal jön rá inkább az ültetési láz. Tavasszal szép idő van, kellemesebb a kertben időt tölteni, mint ősszel, ezért ültetnek többen tavasszal. Sajnos kevesen tudják, hogy az őszi ültetés sokkal eredményesebb. Ha ősszel még a fagyok előtt beültetjük a facsemetéket, akkor azok jó esetben télig még hajszálgyökereket tudnak ereszteni, így sokkal könnyebben áttelelnek. Tavasszal pedig, amikor kezdődik a vegetáció, az elültetett fák egyszerre tudnak megindulni a többi növényzettel, és jóval kevesebbet kell locsolni, ami szintén nagyon lényeges. Ugyanakkor, ha tavasszal ültetjük el a fákat, el kell hogy múljon egy kis idő, hogy hajszálgyökereket eresszenek. Például ha márciusban vagy áprilisban ültetjük el a növényt, májusban már jönnek a melegek, és ha nem locsoljuk intenzíven, akkor könnyen kiszáradhat – magyarázta Törteli László. A szakember azt is hozzátette, nem elég csupán az, hogy megvesszük és jókor ültetjük el a növényt. A növényeket gondozni kell, mert ők is élőlények, tehát érzékenyek. Ha nem figyelünk rájuk eléggé, akkor könnyen károsodhatnak, kiszáradhatnak, elpusztulhatnak.

(Ádám Jennifer felvétele)

(Ádám Jennifer felvétele)

– Amikor facsemetetét, fát vásárolunk, meg kell néznünk a növény gyökerét. Fontos, hogy az adott növénynek legyen elég gyökérzete, tehát a gyökérnek összhangban kell lenni a növény föld feletti részével. Egy lombhullató gyümölcsfának vagy egy díszfának amekkora a lombkoronája, akkorának kell lennie a gyökerének is. Ha kisebb, akkor fennáll annak a veszélye, hogy nem tudja magát ellátni kellő nedvességgel és kipusztul. Az örökzöldeket csak és kizárólag földlabdával szabad megvenni és így elültetni. A leglényegesebb, hogy a földlabda kompakt legyen, nem szabad laza legyen, nedves és kemény. Ha úgy ítéltük meg, hogy megfelelő a növény gyökérzete, akkor a következő lépésként a szabályos elültetésre kell figyelnünk. Mindig egy kicsit nagyobb lukat ássunk, mint amekkora a gyökér, és állítsuk bele a fát. Azt szoktam javasolni, hogy háromnegyed részig töltsük vissza földdel, majd nyomjuk meg lábbal a földet a törzs körül, hogy tömörödjön a laza föld, annak érdekében, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Ezután öntsünk rá egy jó vödör vizet, hogy kinyomja a bent maradt levegőt. A víz odaszorítja a földet a gyökér köré, és ezáltal könnyebben nedvességhez tud jutni. Miután meglocsoltuk, rá kell dobálni a maradék földet, és azzal be kell takarni teljesen.

(Ádám Jennifer felvétele)

(Ádám Jennifer felvétele)

Amennyiben ősszel ültetjük el, nem árt egy kis műtrágyával megszórni például február végén. Lehet érett istállótrágyát is alátenni, de fontos, hogy azt a luk fenekére tegyük, tegyünk rá földet, és csak így ültessük rá a növényt, nem szabad trágyára tenni a növényt, mert megperzselheti a gyökeret – javasolta a kertész.
– Ősszel a bokrok metszéséről sem szabad megfeledkezni. Lombhullatás után azokat a bokrokat szokták megmetszeni, amelyek robusztusan nőnek. A fákról és a bokrokról is ilyenkor nyugodtan le lehet vágni azokat az ágakat, amelyek úgymond zavarnak, mondjuk a járda mellett vagy a kocsibejárónál. A formázó metszésnél a belső ágakat, a befelé növőket, illetve azokat az ágakat kell levágni, amik keresztezik egymást. A cserjéket lehet bátran metszeni, minél többet vágják, annál több ág fejlődik, s ezáltal sűrűbbé válik egy cserje – mondta Törteli László.

(Ádám Jennifer felvétele)

(Ádám Jennifer felvétele)

Az utóbbi időben népszerűvé váltak nálunk is a mediterrán növényfajták, mint például a citrom- vagy kivifa. A szakembertől megtudtuk azt is, miként lehet megőrizni ezeket a növényeket télen is.
– Abból kell kiindulni, hogy fagytűrő vagy nem fagytűrő a növény. Most már sok fagytűrő növény is megtalálható a piacon. Nálunk a kertészetben is van fagytűrő citromfa, a szibériai citrom, amelyet kint lehet hagyni a kertben télen is. Lehet fának és bokornak is nevelni. Amelyek viszont nem fagytűrők, azokat télen pincébe vagy hűvösebb helyiségbe ajánlatos tenni – javasolta Törteli László.
A temerini Törteli-kertészetben nagy a választék évelő növényekből, amik magukba foglalják a mocsári és vízi növényeket, a díszfüveket és a dísznádakat, ezenkívül különböző díszcserjék, díszbokrok, díszfák és örökzöldek is beszerezhetők. A családi vállalkozásként működő kertészet igyekszik kiszolgálni a vásárlók igényeit. Az ott dolgozók jó tanácsokkal látják el a vásárlókat, hogy a növények sokáig pompázhassanak.

(Ádám Jennifer felvétele)

(Ádám Jennifer felvétele)