2024. április 26., péntek

A kultúráért márkanév alatt

A székváros a Cultural Brand Awards díj várományosa

Az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa projektelképzelés elnyerte az idei év legjobb, európai művelődési trendi márkanév kategóriájában meghirdetett díjat. A rangos eseményt, azaz a díjodaítélő ceremóniát immár 16. alkalommal szervezték meg, a díjkiosztást az idén Drezdában tartották meg, csütörtökön.

Az idei versenyben 110 különböző, művelődési előjelű szerveződés vett részt, német, osztrák, belga, svájci, fehérorosz, francia, izraeli, litván, orosz, szerbiai és holland szervezetek, intézmények, valamint intézetek.

A város legkomolyabb vetélytársai a berlini Stiftung Zukunft Berlin szervezet, és a SpectYou elnevezésű, svájci digitális művelődési platform volt. A 40 tagú szakzsűri 26 döntős résztvevőt nevezett meg. Újvidék az első város a kontinensnek ezen a részén, amely elnyerte ezt a tekintélyes díjat, ugyanis mostanáig főként nyugat-európai városok tudhatták magukénak ezt az elismerést.

Olyan központokat tüntettek ki a múltban, mint Párizs, München, vagy Berlin. Újvidéknek köszönhetően Szerbia most az olyan országok sorába csatlakozott, mint Franciország, Németország, Olaszország és Norvégia, hiszen az ezekből az országokból érkező jelölések egyszer már megnyerték a díjat.

A Cultural Brand Awards-díjat 2006-ban alapították meg azzal az elképzeléssel, hogy nyolc versenyszámban megjelöljék és jutalmazzák a folyó év legkiemelkedőbb, európai szintű, művelődési törekvéseit. A projektek legaktívabb résztvevői, a programokban oroszlánrészeket vállaló aktivisták vehetik át személyesen a kitüntetéseket, nem csak kultúrmunkások, hanem menedzserek, környezetvédők és mindazok, akik a művelődési elképzelések megvalósításában önfeláldozóan részt vettek.