2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Továbbra is kedvezőbb mutatók

Néhány napja már öt különböző fajtájú védőoltást vehetnek fel a polgárok

A csütörtöki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 15 175 koronavírustesztet végeztek el, ebből 3998 eredménye volt pozitív (26,3 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 60 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 10.655 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6581 Covid-pácienst gyógykezelnek, 281-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 1308 új fertőzést jegyeztek, ebből 321-et Újvidéken. Az aktív fertőzések száma a tartományban 25 096. A fertőzöttek legtöbbje 40 és 59 év közötti személy, derül ki a Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentéséből.
Az országban néhány napja már öt fajta koronavírus elleni védőoltást lehet felvenni, ezek a Pfizer–BioNTech és a Moderna, mRNS-technológiával készült védőoltásai, továbbá a Szputnyik V oltóanyag és az AstraZeneca védőoltás – utóbbiak vektor alapú vakcinák –, valamint a Sinopharm védőoltása, ez elölt vírust tartalmaz. Pontos oltási mutatókról legutóbb október 20-án számoltak be az illetékesek, az akkori közlés értelmében a védőoltás első adagját 2,96 millió nagykorú polgár kapta meg, a másodikat 2,83 millió, míg a harmadikat 792 ezren. A köztársasági kormány IT- és e-közigazgatási irodájának vezetője a napokban azt mondta, hogy amióta bevezették a védettségi igazolást, 70 százalékkal megnövekedett az oltáshajlandóság.
– Az első napokban beadott első adag védőoltások száma 70 százalékkal növekedett, míg a harmadik adagé 30 százalékkal. Hétfőn jegyeztük az elmúlt 4-5 hónap rekordját, összesen 40 ezer adag vakcinával oltottak az országban, beleértve ebben az első, a második és a harmadik adag védőoltást – mondta Mihailo Jovanović igazgató. A miniszterelnöki kabinet közleményének értelmében hétfőn annyian vették fel a koronavírus elleni védőoltás első adagját, mint június 14-e óta egyik nap sem, nevezetesen 6535-en.
A közelmúltban változtak az emlékeztető oltással kapcsolatos szabályok.
A Batut Közegészségügyi Intézet az emlékeztető oltást az eddigiekhez képest korábban javasolja. Ha az adott személy valamelyik mRNS-technológiát alkalmazó védőoltást, vagy vektor alapú oltást vette fel kétszer, a harmadik oltást öt hónappal a második után javasolják számára. Ha az adott személy elölt vírust tartalmazó védőoltással oltatta be magát kétszer, az emlékeztető oltást négy hónappal a második oltást követően javasolják. Amennyiben valaki elsődleges, vagy másodlagos immunhiányos állapotban szenved, számára öt hónappal a harmadik oltást követően egy újabb oltást javasolnak – ha olyan személyről van szó, aki a második oltást követően legkorábban 28 nappal később mRNS-védőoltást vett fel harmadikként. A Batut Intézet honlapján megtalálható javaslatban kiemelik, hogy az emlékeztető oltás fajtájáról a polgár szabadon dönthet. A szerbiai védettségi igazolvány az oltás alapján akkor zöld, amennyiben az utolsó oltás óta nem telt el 210 napnál több.