2024. április 26., péntek

Ivica Dačić: Január 16-án népszavazás

Az alkotmánymódosításról szóló referendum lehetséges időpontja a jövő év január 16-a – jelentette ki Ivica Dačić szerbiai parlamenti elnök a Pink Televíziónak nyilatkozva. Kifejtette továbbá, hogy a tervek szerint november 25-én a képviselőházban elfogadják a referendumról/népszavazásról szóló törvényt, majd november 30-án a módosítás szövegét, mely az Alkotmányba beépül.

– Egyesek a november 29-ét javasolták, de szerettem volna elkerülni, hogy a dátum miatt a szocialista időszakhoz kötődjön – mondta.
Arra a megjegyzésre, hogy miért kell változtatni az érvényességi küszöbön a népszavazások és az állampolgári kezdeményezések ügyében, a képviselőház elnöke kifejtette, hogy azért, mert össze kellett hangolni a 2006-ban meghozott Alkotmánnyal.

A jelenleg hatályos törvény értelmében csak akkor számít érvényesnek egy referendum, ha azon a választópolgárok több mint fele részt vesz. A kormány indoklása szerint a változás lehetővé teszi, hogy hatékonyabban érvényesüljön az állampolgárok akarata. Az állampolgárok eddig ritkán éltek a polgári kezdeményezések beterjesztésének lehetőségével, mert a hatályos, 1994-ben elfogadott jogszabály számos pontja eltántorította őket ettől. Az új jogszabály egyébként az érvényességi küszöb eltörlése mellett néhány apróbb változást is tartalmaz, amely összehangolja azt a hatályos alkotmánnyal.