2024. április 26., péntek

Újvidék utcái – fotókiállítás

Kedd este nyílt meg a Vajdasági Fotószövetség Újvidék utcái című fotókiállítása a Vajdasági Múzeumban. A kiállítást tavaly szervezték meg először, de kivételes visszhangja miatt úgy döntöttek, hagyományossá teszik a rendezvényt. A kiállításon 30 helyi és Szerbia más városaiból származó, az elmúlt években Újvidéken járt neves szerző 67 fényképe tekinthető meg. Dávid Csilla kolléganőnk három fényképe és Ótos András kollégánk egy fotója is részét képezi a kiállitásnak.

A megnyitón Dalibor Rožić,  a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja, Darijuš Samii a Vajdasági Múzeum múzeumi kurátora, Jan Valo, a Szerbiai Fotószövetség fotóművész mesterjelöltje, aki összeválogatta a kiállítás anyagát és Darko Dozet az esemény szervezője köszöntötte az egybegyűlteket.

– A kiállításon a legjobb fotósaink és Szerbia más városaiból érkezett művészek szemszögéből láthatjuk a spontán hétköznapok megörökített pillanatatit. A fotósok semmit nem szerkesztettek, egyetlen céljuk annak az egy megfoghatatlan pillanat  megörökítése volt. Valójában az ilyen fényképek történeteket mesélnek el, éreztetik Újvidék valódi szellemiségét és hitelességét. Ezeket az alkotásokat érdemes szélesebb közönség elé tárni, mert sokszor nem vagyunk tisztában környezetünkkel, a minket körülveő szépségekkel – mondta Dalibor Rožić, valamint hozzátette, hogy a fotográfia mint művészeti formátum a város új dimenzióját nyitja meg.

–Örömmel támogattuk a kiállítást, és örülök, hogy november 9-én nyitottuk meg, azon a napon, amikor Újvidék felszabadult az első világháborúban. Büszkék lehetünk arra, hogy Újvidék polgárai vagyunk, hiszen Újvidék egy gazdag történelemmel, hagyományokkal, csodálatos építészettel rendelkező város, ahol a sokszínűséget ápolják és tisztelik – emelte ki az önkormányzat képviselője.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A kiállítás szervezője szerint az újvidékiek és mindazok, akik szívesen jönnek városunkba gondtalanul élvezhetik a szelíd város utcáin zajló életet. Autentikus szellemisége van a járókelőktől hemzsegő utcáknak, ahol megtalálhatóak az utcazenészek, előadóművészek és kiskereskedők.

– Teljesen érthető a csodálat az olyan városok iránt, melynek utcáin érezni lehet az évezredeken át tartó lüktetést. Az ilyen helyek vonzereje természetes mágnesként működik.Újvidék polgárai büszkék lehetnek a városukra, ahol az élet folyamatosan fejlődik – hangsúlyozta Darijuš Samii.

A projekt a Vajdasági Múzeum és Újvidék Város Kulturális Igazgatósága támogatásával valósult meg. A galéria november 19-ig tekinthető meg.