2024. április 20., szombat

Putyin és Merkel aggodalmát fejezte ki a várható humanitárius következmények miatt

Aggodalmát fejezte ki a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs válság humanitárius következményei miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár – közölte a Kreml sajtószolgálata a két vezető szerdai telefonbeszélgetéséről kiadott tájékoztatójáról.

A német kezdeményezésre létrejött eszmecsere során Putyin felajánlotta Merkelnek, hogy segít előmozdítani a Minszk és az uniós országok közötti közvetlen tárgyalásokat az ügyben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva elfogadhatatlannak és felelőtlenségnek nevezte, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Oroszországot vádolta meg a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzetért. Mint mondta, Moszkvát aggodalommal tölti el a feszültség növekedése a térségben.

Peszkov szerint a lengyel-fehérorosz határon „humanitárius katasztrófa" kialakulása fenyeget, amivel kapcsolatban azzal vádolta meg a nyugati vezetőket, hogy nem kívánják kinyilvánítani „az európai értékek iránti elkötelezettségüket". Elmondta, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök tájékoztatta Putyint a kialakult helyzetről.

A Moszkvában tárgyaló Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter hangot adott álláspontjának, miszerint az EU a határmenti migrációs válság „kiprovokálásával" ürügyet teremtett a Minszk elleni újabb közös szankciók bevezetésére. A diplomata kifejezte reményét, hogy Minszk és Moszkva "kölcsönösen támogatja" majd egymást a Fehéroroszország elleni „barátságtalan lépésekre" adandó közös válasz kérdésében.

Morawiecki keddi parlamenti felszólalásában azt mondta, hogy Lukasenka Putyin orosz elnök által adott feladatokat hajt végre a migrációs válságban. A lengyel kormányfő azt hangoztatta, hogy  „megrendezett előadás zajlik", amelynek célja hazája területi egységének megsértése és káosz előidézése az Európai Unió egészében.