2024. április 26., péntek

Šekler: Az új Covid gyógyszer eredményeit az alkalmazása után tudjuk meg

Milanko Šekler virológus kijelentette, hogy a Pfizer cég által gyártott új koronavírus elleni gyógyszer eredményei csak azután lesznek láthatóak, hogy elkezdik alkalmazni a betegeknél a Covid-kórházakban, és ezek az adatok a legértékesebbek - írja az N1 hírportál.

– A klinikai kísérletek, bármennyit is végeznek és mégha ellenőrzöttek is, soha nem lehetnek ideálisak, ez csak a kórházakban történő alkalmazásuk után derülhet ki. Mindenesetre remélem, hogy a gyártó által közölt adatok nem sokban térhetnek el a gyakorlati eredményekhez képest – mondta Šekler a Szerbiai RTV-nek.

Ami az ellentmondásos Ivermectin gyógyszert illeti, a szakember rámutatott, hogy ez nem csak állattenyésztési gyógyszer, hanem embereknél és állatoknál is alkalmazzák, mint például a penicillin és a sztreptomicin.

Hozzátette, hogy ezt a gyógyszert a világ számos országában klinikai vizsgálatokban tesztelik, és protokollokban is bevált, többek között Észak-Macedóniában, Szlovákiában, Csehországban, de vannak kórházak az Egyesült Államokban is, ahol alkalmazzák, valamint Franciaországban, Hollandiában, és Olaszországban.

Kiemelte, hogy az év elején laboratóriumi körülmények között tesztelte az Ivermectint mesterséges sejteken és fertőzött állatokon, de nem volt eredmény.